Elkamin

Elektriska kaminer – en praktisk och estetisk lösning för ditt hem

En elkamin, eller elektrisk kamin, är en typ av värmekälla som ger värme genom elektriska element. De skiljer sig från andra typer av kaminer genom att de inte behöver någon form av bränsle, som t.ex. ved, gas eller etanol, för att fungera. Detta gör dem till en miljövänligare och mer lättanvänd option jämfört med traditionella kaminer.

Uptäck våra favoriter

 1. Fristående klassisk modell (ca 3 500 kr)
 2. Lyxigare modell av hög kvalitet (ca 7 500 kr)
 3. Stor vägghängd modell (ca 9 000 kr)
 4. Inbyggd och prisvärd (ca 2 000 kr)

En annan fördel med elektriska golvkaminer är att de är lättare att installera och kräver ingen speciell ventilation eller skorsten. De kan enkelt placeras på en fri yta i rummet och anslutas till eluttaget. Det behövs heller inte någon form av rök- eller sotsug, vilket gör att de är lättare att rengöra och underhålla.

Wiltshire är en klassiskt inspirerad och lite lyxigare fristående elkamin.

Elektriska golvkaminer är också mycket säkra att använda, eftersom de inte producerar någon form av rök eller giftig gas. Detta gör dem lämpliga för användning i bostäder med barn eller husdjur. De kan även användas i lokaler där det inte finns ventilation.

Elektriska golvkaminer ger också en hög grad av flexibilitet när det gäller värmeinställningar. Många modeller har olika värmelägen och termostater som gör att man kan ställa in den önskade temperatur på rummet. Dessutom är de ofta tysta i drift, vilket gör att de kan användas på olika ställen i hemmet utan att störa.

En elspis-kasett för inbyggnad i väggen, eller annat ställe.

En nackdel med elektriska golvkaminer är att de inte ger samma atmosfär och mysfaktor som traditionella kaminer. De ger inte ut samma värme som en vedeldad kamin och det finns ingen synlig eld som man kan se på. Dessutom är de inte lika energieffektiva som vissa andra kaminer, eftersom de använder elenergi för att värma upp rummet.

Således är elektriska golvkaminer ett bra alternativ för den som vill ha en enkel, flexibel och lättanvänd värmekälla i hemmet. Samtidigt kan de inte ersätta den mysfaktor och den atmosfär som en traditionell kamin kan ge.

Bäst elkamin

Hereford

Hereford. Hereford är en fristående elkamin som är inspirerad av en klassisk liten braskamin. Med sin klassiska design passar den in i de flesta inredningar och bidrar till en mysig atmosfär i ditt hem. Du kan också justera värmen till den nivå som du önskar, vilket gör att du kan anpassa kaminen efter dina behov och preferenser.

Hereford, en fristående elkamin med klassiskt utseende.

En av de stora fördelarna med Hereford elkamin är att den har en värmeeffekt på mellan 0,9-1,95 kW. Detta gör att du kan värma upp ditt rum på ett snabbt och effektivt sätt, samtidigt som du kan slå av värmeeffekten om du bara vill ha de vackra lågorna. Kaminen har också en energisparande LED teknologi, vilket gör att den är mer hållbar och miljövänlig än många andra elkaminer.

Installationen av Hereford elkamin är också mycket enkel. Kaminen levereras helt färdigmonterad, så du behöver bara ansluta den till ett eluttag för att kunna börja använda den. Detta gör att du inte behöver någon expert för att montera kaminen och kan börja njuta av den mysiga atmosfären på nolltid.

En stor fördel med Hereford är att den har en inbyggd överhettningssensor. Detta gör att kaminen automatiskt stängs av om temperaturen blir för hög, vilket ger en ökad säkerhet i ditt hem. Kaminen är också fristående, så du kan enkelt flytta den till olika rum eller placera den på olika ställen i ditt hem efter behov.

Sammantaget är Hereford ett utmärkt val för den som letar efter en elegant och mysig kamin. Med sin klassiska design, justerbara värmeeffekt och enkla installation, är den en mycket rekommenderad kamin för alla som vill skapa en mysig atmosfär i sitt hem.

Wiltshire

Wiltshire. Wiltshire är ytterligare en klassisk fristående elkamin som är både eleganta och mysig. Jämfört med Hereford så har Wiltshire en högre effekt och värmer alltså mer. Wiltshire har en värmeeffekt på 0,75-1,6 kW. Detta gör att du kan värma upp större rum på ett snabbt och effektivt sätt.

Wiltshire. En lite dyrare och lite bättre modell.

Precis som med Hereford kan du justera värmeeffekten efter dina behov. Kaminen har också en energisparande LED teknologi, vilket gör den mer hållbar och miljövänlig än många andra elkaminer.

Installationen av Wiltshire elkamin är också mycket enkel. Kaminen ansluts till ett vanligt 230 V stickkontakt och levereras färdigmonterad, så du kan börja njuta av den mysiga atmosfären på nolltid. Kaminen har också en inbyggd överhettningssensor, så du kan vara säker på att den automatiskt stängs av om temperaturen blir för hög.

Wiltshire har en mycket vacker flammeffekt som efterliknar en braskamin. Detta gör att du kan njuta av de vackra lågorna även när värmeeffekten är avslagen.

Xaralyn Trivero

Xaralyn Trivero 130. Xaralyn Trivero 130 är en elkamin som man hänger på väggen. Den stora fördelen med detta är att kaminen har ett vackert utseende, men inte kräver inbyggnad – vilket kan vara besvärligt och dyrt. Med sin bredd på 127 cm är den perfekt för den som vill ha en stor och imponerande kamin i sitt hem.

Den lyxiga vägghängda elkaminen Trivero från märket Xaralyn.

Trivero 130 använder sig av modern LED teknologi för att producera sina realistiska flammor. Detta gör att du kan njuta av de vackra lågorna utan att behöva oroa dig för ditt energiförbrukning. Kaminen har också möjlighet för tre olika värmeinställningar, så att du kan anpassa kaminen efter dina behov och preferenser.

Trivero 130 är enkel att använda med en inbyggd touchskärm och den medföljande fjärrkontrollen. Touchskärmen lyser upp direkt då den blir vidrörd, och släcks igen efter några sekunder, så att inte kontrollpanelen kan ses på framsidan av kaminen. Kaminen har också en timer funktion, så att du kan ställa in den att stängas av automatiskt efter en viss tid.

Trivero 130 är underhållsfri, vilket gör den enkel att hantera och rengöra. Kaminen levereras också med små dekorationsstenar, som du kan placera i bottnen av kaminen för att skapa en mer realistisk och mysig atmosfär.

Sammantaget är Xaralyn Trivero 130 elkamin en utmärkt val för den som letar efter en imponerande kamin för väggen som inte kräver en svår installation. Med sin realistiska flammeffekt, justerbara värmeinställningar och enkla användning, är den en mycket rekommenderad kamin för alla som vill skapa en mysig atmosfär i sitt hem.

Breakling B107

Breakling B107 Muria. Breakling Muria är en modern och eleganta elkamin för inbyggnad i väggen. Med sin stilrena design och svarta färg kommer den att bli en viktig designikon i ditt hem och skapa en mysig atmosfär för alla tillfällen.

Breakling 107, en elkamin för inbyggnad.

En av de stora fördelarna med Breakling elektrisk spis är att den återskapar atmosfären i en riktig eldstad. Det inbyggda elementet och förpanelen bidrar båda till en realistisk effekt.

Med hjälp av fjärrkontrollen kan du justera ljusstyrkan på kaminen, så att du kan anpassa den efter dina behov och preferenser. Kaminen har också en effekt på 2 Kw med en elektronisk termostat, så att du kan värma upp ditt rum på ett snabbt och effektivt sätt.

Breakling elektrisk spis har en böjd skorstenen, vilket gör den perfekt för den som vill ha en stor och imponerande kamin i sitt hem. Kaminen har också möjlighet att användas med flamor och uppvärmning separat, så att du kan njuta av den mysiga atmosfären även när värmeeffekten är avslagen.

Så funkar en elektrisk kamin

En elektrisk kamin fungerar genom att värma upp en glödtråd med hjälp av elektricitet. Detta skapar en lågspänd glöd som värmer upp luften och ger av strålningsvärme. Den elektriska glödtråden är omgiven av en elementfläkt som cirkulerar luften och fördelar värmen i rummet.

Ett annat sätt att säga det är att en elektrisk kamin fungerar genom att värmeelementen som finns inuti kaminen värms upp av elektricitet. När elementen har nått en viss temperatur strålar de värme ut i rummet med hjälp av en fläkt.

Det finns olika typer av elektriska kaminer, såsom infraröda kaminer och keramiska kaminer. Infraröda kaminer fungerar genom att emittera infraröd värme, vilket ger en djupare och mer behaglig värme. Keramiska kaminer fungerar genom att värma upp keramiska plattor, som sedan strålar ut värme.

Så använder man en elektrisk kamin

För att använda en elektrisk kamin, behöver du först sätta den i ett lämpligt ställe i ditt hem. Se till att den är placerad på en jämn yta, och att den har tillgång till en eluttag.

När du vill tända kaminen, kan du göra detta genom att trycka på en knapp på kaminens kontrollpanel. Välj sedan den önskade värmenivån, och kaminen börjar värma upp elementet och värma upp rummet.

Det är viktigt att kontrollera att elkabeln inte kommer i kontakt med värmekällor eller vätska, och att du håller en viss avstånd från kaminen när den används. Se även till att du alltid har en fungerande brandvarnare i rummet där kaminen används, för att öka säkerheten.

Skötsel

För att sköta en elektrisk kamin bör du följa några enkla steg. För det första bör du se till att den alltid är ansluten till en ordentligt jordad vägguttag. Det är också viktigt att du inte täcker över luftintagen på sidorna av kaminen, eftersom det kan påverka luftflödet och värmegenereringen. Se också till att du rengör den regelbundet, så att den alltid håller en hög prestanda.

 1. Håll kaminen ren. Det är viktigt att regelbundet rengöra kaminen för att förhindra att den blir trasig eller orsakar brand.
 2. Rengör kaminen minst en gång i månaden. Torka av ytan och dammsug inuti kaminen för att ta bort skräp och smuts.
 3. Kontrollera filtren. Många elektriska kaminer har luftfiltrering som behöver bytas ut regelbundet. Var noga med att byta ut dem enligt anvisningarna i bruksanvisningen.
 4. Använd rätt eluttag. Var säker på att kaminen är ansluten till ett eluttag som är lämpligt för den styrka som krävs.
 5. Var noga med säkerheten. Se till att kaminen är placerad på en stabil yta och håll den borta från föremål som lätt kan antändas.
 6. Var försiktig med värmen. Var noga med att inte värma upp föremål som kan smälta eller antändas, och var alltid försiktig när du rör vid den varma ytan på kaminen.
 7. Följ instruktionerna i bruksanvisningen. Var noga med att läsa och följa instruktionerna i bruksanvisningen för att säkerställa att kaminen används på rätt sätt och för att undvika skador.

Vanliga frågor och svar om elkaminer