Gjutjärnskamin

Gjutjärn är ett vackert, robust och tidlöst material som länge används vid tillverkning av kaminer. Detta tack vare dess kvalité och att materialet lätt leder värme och därmed snabbt värmer upp hemmet. Kaminen kan användas för att värma upp ett fritidshus eller som kompletterande värmekälla i ett större hus.
Köp gjutjärnskaminerKlassiska gjutjärnskaminer

Många gjutjärnskaminer har en gammal, klassisk stil men det finns även de med nyare design.Olika modeller av gjutjärnskaminer

1800-talets värmekälla

Här finns eleganta modeller av gjutjärnskaminer med starka inslag från 1800-talets finare bostäder. De är 1,5-2 meter höga och drar minst sagt till sig blickarna i rummet. Även om dagens modeller liknar de äldre så har dessa dagens teknik vilket gör att värmen snabbt sprids i rummet.

Även de ”normalstora” modellerna kan ha inspiration från förr men med dagens funktion och teknik. Används både för att sprida värme och ge en härlig trivselkänsla.Modern design på en klassisk kamin

Ett företag som skapat en modern design på den klassiska gjutjärnskaminen är Contura. De har stilrena modeller som skapar värme med hjälp av konvektionsluft. De finns olika storlekar och ger snabbt värme i hemmet.

Köksspisen

På 1800-talet blev det allt vanligare att ha en köksspis där maten lagades samtidigt som det var hemmets värmekälla. Många gånger murades de in i befintlig eldstad men ibland valde man att låta den stå på benen på ett passande ställe. Idag går det att köpa gjutjärnskaminer som är kopior på de gamla köksspisarna, både utan och med ben.

Dessa modeller brukar ha flera luckor för att man lätt ska kunna skapa ett drag och påverka eldens intensitet. På toppen är det en eller fler kokplattor. Därmed är det en smidig modell för de som både vill kunna laga mat och få värme.Varför välja gjutjärnsspis?

  • Klassiskt utseende. Kanske är gjutjärnskaminen den mest eleganta kamin som finns. Många modeller liknar de som användes på 1800-talet och början av 1900-talet med snirkliga detaljer och vackert utseende.
  • Skapar snabbt värme i hemmet. Gjutjärn sprider värme snabbt och därmed kommer bostaden snabbt bli varm.
  • Finns med kokplatta. Med en köksspis ges både värme och kokmöjlighet
  • Kan vara relativt små. Även de mindre modellerna skapar rejäl värme
  • Kvalité. Gjutjärn är extremt hållbart och har mycket hög kvalité.

Ökad effekt med konvektionssystem och fläkt

Med konvektionssystem menas att det finns en konstruktion som skapar ett luftflöde som därmed ökar kaminens effektivitet gällande värme. Jämförs äldre modeller och dagens modeller så är därför effekten betydligt bättre idag.

För ytterligare förbättring kan en fläkt monteras som skapar ett luftflöde i rummet av den värme som uppstår vid kaminen. Därmed kommer rummet att värmas upp snabbare.Välja rätt gjutjärnskamin

Med kokplatta. En del kaminer har en eller flera kokplattor ovanpå. En fördel i det fall som man även vill använda kaminen för matlagning.

Utseende. Klassisk gjutjärnskamin med inspiration från 1800-talet, billig mindre gjutjärnskamin eller en modern design? Välj utifrån tycke och smak.

Verkningsgrad och effekt. Verkningsgrad avgör hur väl kaminen tar till vara på bränslet och effekten hur mycket värme som kan uppstå. Är det främst värme som efterfrågas detta punkter att titta extra på.Rökutgång. Rökutgången kan vara ovanpå, bakpå eller på en sida. Det finns ingen funktionell skillnad utan vilken modell som ska väljas beror på var den ska stå.

I likhet med alla braskaminer är det viktigt att kontrollera behov av bygganmälan och följa de säkerhetsföreskrifter som följer med produkten. Läs mer om allmänna råd inför köp av braskamin här.