Keramisk sten

Keramisk sten är en populär dekoration för kaminer och eldstäder, och det finns många olika varianter att välja mellan. Det som skiljer keramisk sten från keramiskt trä är endast formen och utseendet. Annars är den också tillverkad av samma material. Det är en speciell form av lera som torkas och bränns vid höga temperaturer för att skapa en tålig och hållbar sten. Keramisk sten är mycket tålig och kan tåla höga temperaturer, vilket gör den perfekt för användning i kaminer och eldstäder.

Se även vår artikel om keramisk ved.

En annan stor fördel med keramisk sten är att den kan formas i olika former och storlekar, vilket gör den lätt att anpassa till olika miljöer. Dessutom är keramisk sten lätt att rengöra och kräver minimal underhåll. Det enda du behöver göra är att torka av den med en fuktig trasa och den är som ny igen.

I jämförelse med keramiskt trä har keramisk sten ett annorlunda och kanske ännu mer realistiskt toch naturlig utseende, vilket gör den till ett bra val för de som vill återskapa en naturlig brasa-känsla i hemmet. Keramiskt trä är oftast målat för att återskapa utseendet av trä, medan keramisk sten har en mer naturlig färg och textur. Detta gör den mer trovärdig och realistisk.

Så om du letar efter en tålig, hållbar och miljövänlig dekoration för din kamin eller eldstad kan keramisk sten vara det perfekta valet för dig. Det finns många olika varianter att välja mellan, så du kan enkelt hitta den som passar bäst i ditt hem.

Säkerhet

Keramisk sten ska inte placeras så att den helt täcker lågorna i kaminen. Placera den istället så att stenarna ligger runt lågorna eller bara delvis täcker dem. Placeras de på elden så kan de blockera utflödet av gas och bilda sot.

Vid bruk blir keramiska stenar varma. Av säkerhetsskäl ska du låta stenarna svalna innan du rör vid dem efter att kaminen varit tänd. Keramisk sten ska heller inte nudda glasdelen av kaminen av samma skäl.

Bäst keramisk sten

24 st dekorativa stenar från etanolkamin shop. Grå keramiska stenar, som kommer ge en kamin ett vackert och annorlunda utseende och känsla. Mellan 7 och 5 cm breda. 24 st stenar i olika storlekar för runt 700 kr.

30 st keramiska stenar i olika färger från svenska Amazon. Set om 30 keramiska stenar i olika färger. Du kan själv välja mellan svart/vit, svart/vit/brun eller en enskild färg för alla. Riktigt bra pris, hela settet för strax över 300 kr och eftersom det är amazon så får du gratis frakt.

1 kg keramiska dekorativa stenar från Karles. Ett set på 1 kg keramiska stenar av lera. Hemsidan säger att de är lite olika storlekar och mängd i settet, men inte hur mycker varje sten väger, så svårt att säga hur många man får.

Vanliga frågor om keramisk sten för kaminer