Keramisk ved

Keramisk ved, eller dekorationsved, är ett utmärkt alternativ för den som vill skapa en trevlig atmosfär i hemmet utan att behöva elda med riktig ved. Det som skiljer keramisk ved från keramisk sten är endast formen och utseendet. Annars är den också tillverkad av samma material. Det är en speciell form av lera som torkas och bränns vid höga temperaturer för att skapa en tålig och hållbar vedformad keramik.

Se även vår artikel om keramisk sten.

Keramisk ved är enkel att använda och perfekt för skorstensfria kaminer, etanolkaminer, gasolkaminer och elektriska eldstäder. De är också ett bra alternativ för den som har en gammal öppen spis där man inte kan eller vill elda med riktig ved.

En stor fördel med keramisk ved är att de är lätta att underhålla. Man behöver bara dammsuga dem och damma av dem då och då för att hålla dem rena. Man behöver bara placera vedbitarna i sin brännare eller sin kamin, och tända på dem. De är också lätta att förvara och kan enkelt stuvas undan när man inte använder dem.

En sak att tänka på är att keramisk ved inte av sig själv ger någon värme. Det är eventuellt kaminen som de ligger i som avger värme, i alla fall om de ligger i en gasolkamin, elkamin och i viss mån en etanolkamin. Men om du bara vill skapa en mysig atmosfär är keramisk ved ett utmärkt alternativ.

Keramisk ved är en fantastisk lösning för dem som vill ha den där riktiga kaminen-känslan i sitt hem, men som inte har en öppen spis eller inte vill använda sig av riktig ved. Med keramisk ved slipper man också oroa sig för rök, damm och aska som kan uppstå vid användning av riktig ved. Ofta finns det olika storlekar att välja på, så man kan skapa den perfekta storleken på sin eldstad.

Du kan använda keramisk ved som dekoration på andra ställen än bara eldstäder och kaminer. Använd dem i trädgården eller i en blominstallation för att addera en viss känsla.

Keramisk ved är nästan alltid tillverkad av lera som har formats och torkats för att skapa den önskade effekten. De flesta keramiska vedbitar har en realistisk utformning, med bark och grenar som ser ut som på riktig ved. De är också oftast målade med olika nyanser av brun, för att få till det rätta utseendet.

Säkerhet

Dekorationsträ ska inte placeras så att de helt täcker lågorna i kaminen. Placera istället de keramiska vedklossarna så att de ligger runt lågorna eller bara delvis täcker dem. Placeras de på elden så kan de blockera utflödet av gas och bilda sot.

Vid bruk blir dekorationsträt varmt. Av säkerhetsskäl ska du låta klossarna svalna innan du rör vid dem efter att kaminen varit tänd. Dekorationsträ ska heller inte nudda glasdelen av kaminen av samma skäl.

Bäst keramisk ved

Dekorationsträ Mix från etanolkamin shop. 5 st vackra och realistiska vedklossar för strax under 1 000 kr. Klossarna varierar mellan 18 till 20 cm. Lite blandade färger från björk till mörkbrun.

9 st vedstockar paket från svenska Amazon. Paketet innehåller vackra stockar i flera olika mått och former. Innehåller även 2 kottar. När man ordnat alla bitar i kaminen så ser det ut som en riktig och full eld. Ska vara lättvikts keramiska fibrer av finaste kvalitet. Lovar även att hålla temperaturer på 1000°C. Superpris för vad man får, hela paketet med gratis frakt kammar du hem under 500 kr.

Mr.Ton keramiskt trä i vit björk från svenska Amazon. Mycket fina och realistiska keramiska björkträ bitar. Ett set om 5 stycken bitar mellan 40 och 20 cm långa. Bitarna ser mes realistiska ut när det brinner runt dem. Kaminträet är tillverkat av höghållfasta keramiska fibrer, de är säkra, rök och luktfria. Borde vara i många år utan att bli smutsiga eller sotiga.

Tecnoair Set 5 stycken med bränd look från svenska Amazon. 5 stycken delar 25 till 20 cm långa med en häftig bränd look. Tecno Air System är ett företag med mer än 25 år av erfarenhet inom uppvärmning och heminredning. Lite dyrare set närmare 1 000 kr, men värt det om du vill ha den brända utseendet.

Set med 8 brända bitar från etanolkamin shop. Ännu mer bränd look som kommer i ett prisvärt set med hela 8 bitar för under 800 kr.

Vanliga frågor och svar om keramisk ved