Vedeldad kamin

Är du trött på den dyra och ofta oförutsägbara elvärmen i ditt hem? En vedeldad golvkamin kan vara lösningen för dig. Dessa kaminer fungerar genom att bränna ved, som är ett miljövänligt alternativ till fossilbränsle. Dessutom ger de en behaglig värme och ett mysigt ljus, samtidigt som de utgör en stilren inredningsdetalj i ditt hem.

Uptäck våra favoriter

 1. Hög kvaltet, ikonisk modell (ca 20 000 kr)
 2. Svenskbyggd och älskad (ca 28 000 kr)
 3. Massiv & hög kvalitet, men dyr (ca 45 000 kr)
 4. Min peronliga favorit (ca 30 000 kr)

En vedeldad golvkamin är enkel att installera och kan användas året runt. De har också en låg driftskostnad jämfört med andra uppvärmningssystem, vilket gör dem till ett prisvärt val. Och med en stor variation av storlekar och utföranden att välja mellan, kan du enkelt hitta en kamin som passar dina behov och din personliga stil.

Så om du vill ha en ekologisk, stilren och prisvärd värmelösning i ditt hem, överväg att investera i en vedeldad golvkamin.

De bästa vedeldade kaminerna

Jotul F602

Jotul F602 är en vedeldad braskamin som imponerar med sin höga kvalitet och sin stilrena design. Värmeelementet på den här braskaminen är tillverkat av högkvalitativt stål, vilket ger en lång livslängd och hög prestanda.

Jotul F602
Jotul F602

Braskaminen har en stor glasyta som ger en bra sikt på elden och skapar en mysig och ombonad stämning. Eldstaden är lätt att fylla på med ved och har en låg ashhög, vilket underlättar städningen.

Jotul F602 har även en låg luftförbrukning, vilket gör den här braskaminen till ett hållbart val. Dessutom har den en bra verkningsgrad, vilket innebär att den utnyttjar vedenergin på ett effektivt sätt och ger en bra värme till rummet.

Sammanfattningsvis är Jotul F602 en högkvalitativ braskamin som ger en bra värme och har en stilren design. Den har låg luftförbrukning och bra verkningsgrad och är därmed ett hållbart val.

Contura 500 Style

Contura 500 Style är en stilren och prisvärd braskamin från det svenska varumärket Contura. Kaminen har en kapacitet på upp till 5 kW och är lämplig för att värma upp en yta på upp till 150 kvadratmeter.

Contura 500 Style
Contura 500 Style

En av de starka sidorna hos Contura 500 Style är dess design. Kaminen har en enkel, modern look som passar in i de flesta hem. Den har även en praktisk förvaring under skorstenen där man kan förvara ved och annat tillbehör.

Kaminen är enkel att använda med sina reglerknoppar på sidan. Den har även en inbyggd rökvändare som gör att man kan välja om man vill ha röken att gå ut genom skorstenen eller inte. Detta är bra om man till exempel vill använda kaminen utan att värma upp rummet.

Vidare är Contura 500 Style mycket lätt att installera och den har en låg förbrukning av ved. Kaminen är dessutom godkänd enligt den nya EU-standarden för vedeldade kaminer, vilket ger ytterligare trygghet.

Sammanfattningsvis är Contura 500 Style en bra och prisvärd braskamin med en stilren design och låg förbrukning av ved. Den är enkel att använda och installera och den har en godkänd EU-standard.

Keddy Kamin: Keddy Kamin är en vedeldad golvkamin med en modern och attraktiv design. Den har en hög verkningsgrad och ger en behaglig värme, samtidigt som den är lätt att installera och sköta.

Scanspis 84

Scanspis 84 är en vedeldad braskamin med hög prestanda och kvalitet. Den har en effekt på upp till 8 kW och kan värma upp en stor yta snabbt och effektivt. Kaminen har en modern och tidlös design som passar in i de flesta hem, och den är lätt att använda med en enkel manövrering.

Scanspis 84
Scanspis 84

Det finns olika slututföranden av Scanspis 84 hos Elda butiken, så du kan välja den som passar bäst i just ditt hem. Till exempel kan du välja mellan Classic, Modern och Wall. Kostnaden är ganska hög då modellerna börjar runt 40 000 kr.

Scanspis 84 är utrustad med en luftspjäll som gör att du kan reglera lufttillförseln och temperaturen i rummet, samt en avskiljare som gör att du kan få en jämn och optimal förbränning. Kaminen har också en praktisk askelåda som gör det enkelt att ta hand om askan.

Scanspis 84 är en hållbar och säker lösning för värme i ditt hem, med låg emission av rök och partiklar. Den är tillverkad av högkvalitativt stål och har en lång livslängd.

Om du letar efter en vedeldad braskamin med hög prestanda och god kvalitet, är Scanspis 84 ett utmärkt val. Den är enkel att använda, har en modern design och kan värma upp ditt hem på ett hållbart och säkert sätt.

Contura 310

Jag har haft Contura 310 i mitt hem i flera år nu och jag är mycket nöjd med den. Designen är tidlös och stilren, och den passar in i de flesta heminredningar. Värmen den ger är behaglig och effektiv, och den är enkel att använda.

Contura 310
Contura 310

Installationen var enkel och problemfri, och jag har inte haft några problem med driften. Kaminen har en låg driftskostnad jämfört med andra uppvärmningssystem, och jag har märkt en betydande besparing på mina värmeutgifter sedan jag bytte till Contura 310.

Skötseln av kaminen är enkel, med regelbunden rengöring och byte av träpellets. Den har också en låg utsläppsnivå, vilket gör den till ett hållbart och ekologiskt val.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med Contura 310 och kan varmt rekommendera den till andra som funderar på att köpa en vedeldad golvkamin.

Fördelar med vedeldat

Vedeldade golvkaminer har vissa fördelar jämfört med andra typer av golvkaminer, inklusive:

 1. Miljövänlighet: Vedeldade golvkaminer bränner träpellets, som är ett förnybart och ekologiskt alternativ till fossilbränsle som olja och gas. Dessutom producerar de mindre skadliga avgaser än många andra värmesystem.
 2. Låg driftskostnad: Vedeldade golvkaminer har en låg driftskostnad jämfört med andra uppvärmningssystem, eftersom träpellets är billigare att använda än fossilbränsle.
 3. Enkel installation: Vedeldade golvkaminer är enkla att installera och kräver ingen speciell förbindelse till husets el- eller gasledningar.
 4. Mångsidighet: Vedeldade golvkaminer kan användas året runt och ger en behaglig värme och ett mysigt ljus, samtidigt som de kan utgöra en stilren inredningsdetalj i ditt hem.
 5. Storleks- och utförandevariationer: Det finns en mängd olika storlekar och utföranden att välja mellan, så du kan enkelt hitta en vedeldad golvkamin som passar dina behov och din personliga stil.

Innan du köper

Innan man bestämmer sig för att köpa och installera en vedeldad golvkamin hemma är det viktigt att ha en uppfattning om hur mycket man vill och kan spendera på en golvkamin. Det kan vara bra att fundera på vad man är beredd att lägga pengar på och det finns olika prisklasser på marknaden.

Det är även viktigt att välja en golvkamin som passar in i rummet den ska placeras i. Man bör fundera på vilken storlek och hur stor yta den ska värma upp. Placera inte en vedeldad kamin i ett litet rum, då det kan vara överväldigande med den värme som en kamin genererar. Som tumregel bör du inte placera en vedeldad kamin i ett rum som är minder än 35kvm.

Vidare bör man fundera på hur mycket värme man behöver för att värma upp rummet man tänker placera kaminen i. Detta kan hjälpa till att avgöra vilken kapacitet man behöver.

Det finns många olika modeller att välja mellan när det gäller golvkaminer och man bör fundera på vad som passar bäst in i hemmet och om man vill att kaminen ska sticka ut eller passa in i omgivningen. Vedeldade kaminer är ett bra val om man vill ha en naturlig källa till värme och vill ha en mysig och traditionell atmosfär.

Man bör även fundera på hur kaminen ska installeras och det kan vara bra att få hjälp av en professionell för att säkerställa att installationen görs på ett säkert och riktigt sätt.

Vedeldad kamin
En vedeldad kamin kan ge ett mycket imponerande intryck. Bild från Jotun.se.

Skötsel

Att sköta en vedeldad golvkamin innebär att du regelbundet måste sätta på den och lägga på mer träpellets, samt se till att den hålls ren och säker. Här är några tips för att sköta en vedeldad golvkamin:

 1. Läs bruksanvisningen: Det är viktigt att du läser och följer bruksanvisningen för din vedeldade golvkamin. Där hittar du information om hur du startar, använder och underhåller din kamin på rätt sätt.
 2. Använd rätt ved: Det är viktigt att använda ved av god kvalitet, som är fri från mögel, fukt och skräp. Om du använder dålig kvalitet på veden kan det påverka driften av kaminen och öka risken för skador.
 3. Rengör regelbundet: För att hålla din vedeldade golvkamin i bra skick och förhindra skador, bör du rengöra den regelbundet. Detta innebär att tömma asklådan, dammsuga runt kaminen och torka av ytan med en mjuk trasa.
 4. Övervaka elden: När du använder din vedeldade golvkamin bör du alltid vara närvarande och övervaka. Stäng av kaminen om du lämnar rummet eller går och lägger dig.
 5. Använd rätt säkerhetsutrustning: Se till att du har rätt säkerhetsutrustning såsom en brandvarnare och en brandsläckare i närheten av din vedeldade golvkamin.

Genom att följa dessa skötselråd kan du hålla din vedeldade golvkamin i bra skick och förhindra skador.

Vanliga frågor och svar