Etanolkamin

Vill du ha en mysig eld utan krångel med skorsten och sot? I så fall är en etanolkamin ett bra alternativ. I kaminen eldas bioetanol (spisetanol) som skapar en mjuk och behaglig eld. Även om etanolkaminer avger en viss värme (höjer rumstemperaturen någon grad) så är detta främst en kamin för att skapa högre trivselfaktor. Etanolkaminer kan monteras och användas utan bygglov och kräver inte heller inspektion från sotare. Beställ, packa upp och njut direkt.

Varför välja etanolkamin?

 • Utan skorsten. Tack vare att den inte har någon skorsten kan den placeras mycket flexibelt i hemmet. Den kan även lätt flyttas mellan olika platser.
 • Ingen bygganmälan. I motsats mot braskaminen och pelletskaminen så behövs inte bygganmälan för att börja använda en etanolkamin. Du kan därmed starta upp den direkt efter att den packats upp från förpackningen. Var däremot noga att läsa instruktionerna först.
 • Enkelt bränsle. Det är lätt att hitta återförsäljare av spisetanol och med några flaskor hemma väntar flera timmar av mysig eld.
 • Ingen sot, lukt eller rök. När bioetanol brinner sker detta helt utan rök eller lukt. Det blir inte heller någon sot eller aska att ta hand om vilket gör modellerna mycket lätta att underhålla.
 • Billig. Etanolkaminen är det billigaste sättet att få mysig ”brasa” i hemmet. De är betydligt billigare att köpa in än andra kaminer och kräver ingen installation, skorsten eller annat som kostar extra.

Användning

Etanolkaminen kan användas som värmekälla men då enbart för mindre ytor. Främst är det ett alternativ för att skapa den mysiga och hemtrevliga känsla som elden ger. En etanolkamin kallas ofta för dekorationsspis eller även dekorationskamin, just för att den används mer för sitt utseende än den värme den avger. Ibland hör vi även termen skrostensfri kamin, skorstensfri golvkamin eller liknande användas då man menar etanolkamin, även om skortstensfria kaminer inkluderar måna andra typer av traditionellt eldade kaminer.

Välja rätt modell

Det finns etanolkaminer som ser ut som mindre ljuslyktor och de som efterliknar större braskaminer. Vilken storlek som bör väljas beror på funktion och estetik.

Då det inte finns några större tekniska eller funktionella skillnader är det främst design, storlek och övrig estetik som bör vara avgörande. De större avger även en viss del värme vilket man kan ha i åtanke.

Etanoleldad Golvkamin

En vanlig modell av etanolkaminer är de som placeras på golvet och ofta liknar en braskamin. De skapar därmed samma myshetskänsla som braskaminen. Däremot kan den placeras och flyttas på ett helt annat sätt vilket skapar större flexibilitet. Är det primärt värme som efterfrågas bör däremot en pelletskamin eller braskamin väljas.

Bland dessa golvkaminer finns även designmodeller samt piedestalmodeller. De sistnämnda är en piedestal med elden flammandes på toppen. De är mycket vackra och i par kan de exempelvis stå vid en entré.

Ytterligare ett alternativ är modellen som efterliknar en öppen spis. Med spiselkrans och inramning som en öppen spis blir det effektfullt och mysigt när etanolkaminen placeras mot en vägg.


Etanoleldad Väggkamin

En etanolkamin som sätts upp på väggen kallas ofta för ”väggkamin”. De är inte mer än 10-15 cm djupa och monteras därmed upp som en tavla. Ger en elegant och lyxig känsla samtidigt som den inte tar samma plats som en etanolkamin på golvet.

Etanoleldad Bordskamin

Bordskaminer är etanolkaminer som ser ut som ljuslyktor i olika storlekar. Används för att skapa en hemtrevlig känsla med levande eld på bordet.

Etanoleldad Takkamin

Den mest ovanliga modellen av etanolkaminer är den som fästes i taket. Det kan exempelvis vara en stolpe som går från taket ner till en hållare av bränslet där alltså elden brinner. Snygg och elegant modell som kanske inte ger samma myshetsfaktor som en golv- eller väggkamin.

Tillbehör till etanolkamin

En fördel med etanolkaminen är att de inte kräver speciellt mycket tillbehör. Har du bara bränsle hemma kan du starta upp den direkt efter leverans sedan precis när som helst när du känner för det.

Bränsle Bränsle
Spisetanol kan köpas hos en rad olika butiker samt beställas online. Spisetanol kallas även ibland för spisbränsle eller helt enkelt etanol. Räkna med att det går åt ca 1 liter på 2-4 timmar (beroende på modell och inställning)

Keraminska vedträn Keraminska vedträn
Keramiska vedträn liknar till utseendet helt vanliga vedträn och kan placeras i etanolkaminer som liknar en öppen spis. Detta för att efterlikna en ”vanlig” brasa så mycket som möjligt.


Etanolkamin bäst-i-test 2017

Vi har haft chansen att testa runt 15 stycken etanoleldade kaminer och spisar under 2017 och från dessa har vi utsett våra 5 favoriter. Vinnaren här är även vår absouta favoritkamin alla kategorier.

Vinnare: Golvkamin Cambridge

 Platsbesparare 
Produktbild: Cambridge Golvkamin hos butiken Confident Living
Vinnare: Cambridge Etanolkamin. Klicka här för att komma till återförsäljaren.

Cambridge Etanoleldad Golvkamin är en riktigt snygg golvkamin i klassisk brittisk design. Den smälter lätt in i alla typer av miljöer och förhöjer den hemtrevliga känslan. Den erbjuder den perfekta platsen att luta sig tillbaka framför under mörka kvällar och tidiga morgnar.

Bäst Etanolkamin: Cambridgeknappen tar dig till butiken confident living

Etanolkaminen Cambridge passar bäst på golvet upp mot väggen. Den efterliknar den klassiska braskaminen i vitt som vi är vana att se i brittisk tv, filmer och publikationer. Tänk på att om du har en mörk vägg så passar inte alltid en vit kamin framför. Testa kontrasten först med vitt papper eller kartong. Inomhus ger Cambridge den extra lilla värmen för för att skapa mysig stämning i rum mellan 40-100 kvm. Den klassiska stilen påminner oss om att vara ute och mysa på landstället en grå vinterdag – ett härligt etanoleldat alternativ till eldstad!

 • Kapacitet: 1.5 liter
 • Brinntid: 3.4 timmar
 • Mått: Bredd 110 cm, Djup: 35 cm, Höjd: 90 cm
 • Vikt: 40.5 kg

2: Firenze Golvkamin

 Billigare alternativ 
Firenze kamin i perspektiv
Firenze är ett billigare men bra alternativ för en smal budget

Vill du främst ha en kamin för att öka trivseln och myshetsfaktorn i hemmet är Firenze golvkamin ett mycket bra alternativ. Denna etanolkamin är betydligt billigare än klassiska braskaminer där du eldar med ved eller pellets. Istället eldas bioetanol som varken avgör rök eller sot. Tack vare det kan du ställa den var som helst i hemmet. Varken bygganmälan eller inspektion av sotare krävs.

2a Firenze Golvkaminknappen tar dig till butiken wegot.se

Modellen efterliknar en braskamin i utseende och har platt baksida för att lätt kunna placeras mot en vägg. Ett perfekt alternativ om det inte primärt är värmen som önskas. De ger en del värme men är det värme som främst efterfrågas bör en braskamin istället väljas.

 • Bränsle: Bioetanol.
 • Utvändiga mått: Höjd 96, Bredd 30 cm.
 • Brinntid. Rymmer 1,2 liter etanol som brinner i ca 4 timmar.
 • Övrigt&hellp; passar för att öka trivselfaktorn.
 • Billig och enkel att hantera.

3: Plaza Golvkamin

 Vacker Design 
Produktbild på plaza golvkamin användning.
Plaza har fördelen att den kan ställas var som helst i rummet. Den passar lika bra mot väggen som mitt i.

Är det estetik och design som väger tyngst kan Plaza golvkamin väljas. Det är en etanolkamin som förbränner bioetanol i upp till 6 timmar innnan påfyllning av bränsle behöver ske. Brännaren är justerbar vilket gör att du kan välja intensitet på lågan.

3e Plaza Golvkaminknappen tar dig till butiken buildor.se

Ger en etanolkamin värme?

Ja, etanolkaminer ger värme. Men i jämförelse mot exempelvis braskaminer och pelletskaminer är värmen betydligt mindre. De ger nämligen endast en effekt på ca 1-3 kW. Det gör att en större etanolkamin modell endast ordentligt värmer upp ett rum på ca 15 kvadrat. De ska och kan alltså inte användas som primär värmekälla i bostäder.

Jämförs kostnaden för bioetanol mot andra bränslen är det även dyrare. Etanolkaminer ger alltså värme – men är främst estetiska. För högst effekt gällande värme bör pelletskamin eller en vanlig braskamin väljas.

Säkerhet kring etanolkaminer

Tänk alltid på säkerheten vid installation och användning av golvkamin. Läs kaminens instruktionsmanual och följ de säkerhetsföreskrifter som finns. Vilket säkerhetsavstånd som krävs beror på modell och storlek. Ha inte gardiner eller annat brännbart i närheten. Var även noga med stabiliteten så att den inte ramlar eller faller ner från väggen.

Glöm inte att även om etanolkaminen främst används för estetiken och utseendet, så blir den fortfarande varm. Se till att inte barn eller djur kan komma allt för nära.