Tändved

Tändved är ett viktigt verktyg när det gäller att starta en eld, oavsett om det är i en kamin, eldkorg eller grill. Tändveden är den första delen av bränslet som tänds och den kan hjälpa till att få en jämn och varaktig eld att brinna. Det finns många olika sorters tändved att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. Här kommer en guide om tändved och vad man ska tänka på när man väljer den.

Först och främst är det viktigt att välja rätt sorts tändved. Många väljer att använda träpinnar, men det finns även alternativ såsom vaxblock, tändkubbar och tändsticks. Tändved av riktigt trä är alltid att föredra, då de brinner bättre och mer naturligt. Vaxblock och tändkubbar är lite dyrare och de är lättare att tända, men brinner ofta häftigt och ojämnt. Tändsticks är också lätta att tända och väldigt smidiga att bära med sig, men de kan vara lite dyrare än andra alternativ.

Användning

Tändved är ett material som används för att enkelt tända en brasa. Det kan användas i en öppen spis, en kamin, en grill, en eldkorg eller i annan form av eldstad. För att använda tändved behöver du först följa instruktionerna för din specificerade eldstad.

För att tända en brasa i en öppen spis eller kamin, bör du placera ett antal vedträn i botten av spisen. Lägg sedan tändveden ovanpå vedtränen. Tänd sedan tändveden med en tändsticka eller en tändare. Låt tändveden brinna i några minuter innan du lägger till mer ved.

För att tända en brasa i en grill eller eldkorg, bör du placera tändveden i mitten av eldstaden. Lägg sedan vedträn ovanpå tändveden. Tänd tändveden och låt det brinna i några minuter innan du lägger till mer ved.

Det är viktigt att du alltid följer säkerhetsföreskrifterna för din eldstad och att du aldrig tänder en brasa utomhus om det är förbjudet eller om det finns risk för skogsbrand.

Bäst tändved

 1. 4 kg tändved från granngården. Extra torr tändved som du enkelt tänder uppifrån. Granngården brukar ha superbra pris för riktigt bra tändved. Denna modell tänder alltid bra och håller länge.
 2. 4 kg uppeldningsved från Byggmax. Samma höga kvalitet som från Granngården. Ibland lite högre i pris.
 3. Muurikka tändved. Ekologiska vaxade tussar med lång brinntid. Passar utmärkt för tändning av t.ex. utomhuskök, grillar och lägereldar. 
 4. 24 kg storpack tändträ från amazon.se. 100 % naturliga obehandlad tändträn i storleken 16–19 cm. Perfekt för dig som använder mycket tändved och som vill spara pengar.
 5. Tinder Sticks. Kärnved från tall. Överlenadsbutiken säljer dessa tändvedsstickor som kommer i små förpackningar och därför är perfekta för att tas med när du vandrar eller campar.

Köpguide

Det finns ett antal saker att tänka på när man väljer tändved till sin öppna spis eller eldkorg.

 1. Tändved som är tillverkat av riktigt trä i grunden är alltid bäst, då det brinner längre och beter sig naturligt.
 2. Välj stavar och bitar som är små, men inte för små och ungefär samma storlek, då är det lättare att tända brasan rätt.
 3. Se till att tändveden är extra torr. En tändved som tagit åt sig fukt kommer inte fungera väl och bara leda till frustration.
 4. Välj tändved som är fri från lack, målarfärg och andra kemikalier. Dessa kan ge av sig giftig rök när de brinner.
 5. Välj tändved med en stavlängd som passar din öppna spis eller eldkorg. Stavar som är för långa kan vara svåra att få under veden i spisen.
 6. Tänk på att du behöver lite extra tändved om du ska tända en öppen spis för första gången på säsongen, då kan det behövas lite extra tändved för att få igång elden.