Etanolkamin

Vill du ha en mysig eld utan krångel med skorsten och sot? I så fall är en etanolkamin ett bra alternativ. I kaminen eldas bioetanol (spisetanol) som skapar en mjuk och behaglig eld. Även om etanolkaminer avger en viss värme (höjer rumstemperaturen någon grad) så är detta främst en kamin för att skapa högre trivselfaktor. Etanolkaminer kan monteras och användas utan bygglov och kräver inte heller inspektion från sotare. Beställ, packa upp och njut direkt.

Varför välja etanolkamin?

 • Utan skorsten. Tack vare att den inte har någon skorsten kan den placeras mycket flexibelt i hemmet. Den kan även lätt flyttas mellan olika platser.
 • Ingen bygganmälan. I motsats mot braskaminen och pelletskaminen så behövs inte bygganmälan för att börja använda en etanolkamin. Du kan därmed starta upp den direkt efter att den packats upp från förpackningen. Var däremot noga att läsa instruktionerna först.
 • Enkelt bränsle. Det är lätt att hitta återförsäljare av spisetanol och med några flaskor hemma väntar flera timmar av mysig eld.
 • Ingen sot, lukt eller rök. När bioetanol brinner sker detta helt utan rök eller lukt. Det blir inte heller någon sot eller aska att ta hand om vilket gör modellerna mycket lätta att underhålla.
 • Billig. Etanolkaminen är det billigaste sättet att få mysig ”brasa” i hemmet. De är betydligt billigare att köpa in än andra kaminer och kräver ingen installation, skorsten eller annat som kostar extra.

Användning

Etanolkaminen kan användas som värmekälla men då enbart för mindre ytor. Främst är det ett alternativ för att skapa den mysiga och hemtrevliga känsla som elden ger. En etanolkamin kallas ofta för dekorationsspis eller även dekorationskamin, just för att den används mer för sitt utseende än den värme den avger. Ibland hör vi även termen skrostensfri kamin, skorstensfri golvkamin eller liknande användas då man menar etanolkamin, även om skortstensfria kaminer inkluderar måna andra typer av traditionellt eldade kaminer.

Välja rätt modell

Det finns etanolkaminer som ser ut som mindre ljuslyktor och de som efterliknar större braskaminer. Vilken storlek som bör väljas beror på funktion och estetik.

Då det inte finns några större tekniska eller funktionella skillnader är det främst design, storlek och övrig estetik som bör vara avgörande. De större avger även en viss del värme vilket man kan ha i åtanke.

Etanoleldad Golvkamin

En vanlig modell av etanolkaminer är de som placeras på golvet och ofta liknar en braskamin. De skapar därmed samma myshetskänsla som braskaminen. Däremot kan den placeras och flyttas på ett helt annat sätt vilket skapar större flexibilitet. Är det primärt värme som efterfrågas bör däremot en pelletskamin eller braskamin väljas.

Bland dessa golvkaminer finns även designmodeller samt piedestalmodeller. De sistnämnda är en piedestal med elden flammandes på toppen. De är mycket vackra och i par kan de exempelvis stå vid en entré.

Ytterligare ett alternativ är modellen som efterliknar en öppen spis. Med spiselkrans och inramning som en öppen spis blir det effektfullt och mysigt när etanolkaminen placeras mot en vägg.

Etanoleldad Väggkamin

En etanolkamin som sätts upp på väggen kallas ofta för ”väggkamin”. De är inte mer än 10-15 cm djupa och monteras därmed upp som en tavla. Ger en elegant och lyxig känsla samtidigt som den inte tar samma plats som en etanolkamin på golvet.

Etanoleldad Bordskamin

Bordskaminer är etanolkaminer som ser ut som ljuslyktor i olika storlekar. Används för att skapa en hemtrevlig känsla med levande eld på bordet.

Etanoleldad Takkamin

Den mest ovanliga modellen av etanolkaminer är den som fästes i taket. Det kan exempelvis vara en stolpe som går från taket ner till en hållare av bränslet där alltså elden brinner. Snygg och elegant modell som kanske inte ger samma myshetsfaktor som en golv- eller väggkamin.

Tillbehör till etanolkamin

En fördel med etanolkaminen är att de inte kräver speciellt mycket tillbehör. Har du bara bränsle hemma kan du starta upp den direkt efter leverans sedan precis när som helst när du känner för det.

Bränsle Bränsle
Spisetanol kan köpas hos en rad olika butiker samt beställas online. Spisetanol kallas även ibland för spisbränsle eller helt enkelt etanol. Räkna med att det går åt ca 1 liter på 2-4 timmar (beroende på modell och inställning)
Keraminska vedträn Keraminska vedträn
Keramiska vedträn liknar till utseendet helt vanliga vedträn och kan placeras i etanolkaminer som liknar en öppen spis. Detta för att efterlikna en ”vanlig” brasa så mycket som möjligt.

Etanolkamin bäst-i-test 2018

Vi har haft chansen att testa runt 15 stycken etanoleldade kaminer och spisar under 2017-2018 och från dessa har vi utsett våra 3 favoriter.

Bäst etanollykta 2018: DORRE® Koppar

 Platsbesparare 

Produktbild: Skagen Golvkamin hos butiken Confident Living

Köp Lykta Bioetanol 28 cm här

En supermysig etanolkamin (etanollykta) från Cervera som kommer i klassiskt rund design. Den smälter lätt in i alla typer av miljöer och förhöjer den hemtrevliga känslan. Lyktan är precis rätt storlek och vi bara älskar den härliga finishen i koppar.

Bäst Etanolkamin: DORRE® Kopparknappen tar dig till butiken Cervera

Med DORRE etanollykta så kan du både elda samt ha ett vanligt värmeljus i och du får med behållare för båda. DORRE är supervacker när etanol eldas i den och ger ifrån sig en riktigt mysig och varm känsla. DORRE Koppar gör sig allra bäst på en hylla, fönsterkarm eller på bordet. Det går även bra att ställa den på golvet om man vill, men håll uppsyn då lyktan inte är så hög. Med sin kopparfinish så efterliknar den klassiska lyktan som vi är vana att se i brittisk tv, filmer och publikationer.

Inomhus ger DORRE Koppar den extra lilla värmen för för att skapa mysig stämning i rum mellan 40-100 kvm. Den klassiska stilen påminner oss om att vara ute och mysa på landstället en grå vinterdag – ett härligt etanoleldat alternativ till lykta, värmeljus och eldstad!

 • Kapacitet: 1.5 liter
 • Brinntid: 3.4 timmar
 • Mått: Diameter 25 cm, Djup: 35 cm, Höjd: 90 cm
 • Vikt: 40.5 kg

2: Firenze Golvkamin

[highlight background=”#f6ff99″ color=”#000000″]Billigare alternativ[/highlight]

Firenze kamin i perspektiv Firenze är ett billigare men bra alternativ för en smal budget.

Vill du främst ha en kamin för att öka trivseln och myshetsfaktorn i hemmet är Firenze golvkamin ett mycket bra alternativ. Denna etanolkamin är betydligt billigare än klassiska braskaminer där du eldar med ved eller pellets. Istället eldas bioetanol som varken avgör rök eller sot. Tack vare det kan du ställa den var som helst i hemmet. Varken bygganmälan eller inspektion av sotare krävs.

Säljs inte längre Modellen efterliknar en braskamin i utseende och har platt baksida för att lätt kunna placeras mot en vägg. Ett perfekt alternativ om det inte primärt är värmen som önskas. De ger en del värme men är det värme som främst efterfrågas bör en braskamin istället väljas.
[list icon=”icon: check” icon_color=”#155212″]
 • Bränsle: Bioetanol.
 • Utvändiga mått: Höjd 96, Bredd 30 cm.
 • Brinntid. Rymmer 1,2 liter etanol som brinner i ca 4 timmar.
 • Övrigt&hellp; passar för att öka trivselfaktorn.
 • Billig och enkel att hantera.
[/su_list]

3: Vauni Edge

 Exklusiv 

Vauni väggkamin edge.Vauni edge är en tunn etanolkamin du enkelt bygger in i väggen.

Vauni Edge är en mycket vacker väggmonterad etanolkamin med en tidslös och avskalad design som är typisk för skandinavisk design. Panelen utåt är av rostfritt stål och har stilrena enkla linjer som passar in i de flesta svenska hem.

Kaminen är mycket tunn vilket medför en enkel installation i väggen. Låg temperatur på baksidan gör att Edge kan monteras på de flesta typer av väggar. Vauni Edge finns hos butiken buildor i tre eleganta utföranden: svart, vit och vår favorit för en modern, klinisk look: rostfritt stål.

3a Vauni Edgeknappen tar dig till butiken buildor.se
Helt enkel en exklusiv väggmonterad etanolkamin som kan lyfta inredningen i alla typer av svenska hem till en ny nivå. Skapar både värme, djup och hemmakänsla. Passar kanske allra bäst i vardagsrummet framför soffan, men även till sovrum och kök. Hög prislapp.
 • Bränsle: Bioetanol.
 • Supertunn & enkelt monterad.
 • Stilren design.
 • Skapar ett djup till dina rum & ökar trivselfaktorn.
 • Relativt dyr, men enkel att underhålla och hantera.

4: Vauni Divider

 Exklusiv 

Vauni devider, exklusiv fristående etanolkamin.Vauni Devider är exklusiv, fristående etanolkamin i glas.

Ytterligare en av våra favoriter från premium etanolkamin-märket Vauni. Divider är en helt fristående etanolkamin i glas och rostfritt stål. Rena, fyrkantiga former och glasade sidor ger elden ett mycket effektivt intryck. Etanolbrännaren och elden blir nästan som inramade i en vacker glasram och kan avnjutas från alla håll.

Vauni Dividerknappen tar dig till butiken buildor.se
Divider är försedd med en nyutvecklad bioetanolbrännare med extra bred lågbild och som ger ett imponerande ljusspel från lågorna. Värmeeffekt och lågans storlek regleras enkelt med en med följande reglerstav. Den fristående konstruktionen medför ett antal fördelar mot andra etanolkaminer.

 • 0 installation
 • Placera den precis vart du vill.
 • Vinkla den så att den kan avnjutas från rätt vinkel.
 • Flytta runt den vid behov.

Divider en även bra på en sak till. Den kan på ett vackert sätt fungera som en rumsavdelare. Elden kan avnjutas får båda ”delar” av rummeer och från alla vinklar. Eldstaden är en idealisk stämningsskapare både till vardag och fest. Precis som Vaunis andra modeller är dock prislappen ganska hög jämfört med andra etanolkaminer. Lite exklusivare och betydligt dyrare.

Mått: 750 mm x 950 mm x 395 mm

En mycket vacker fristående etanolkamin. Modern, glasklar design och look. Exklusiv känsla och mycket praktisk tack vare sin fristående design. Hög prislapp.

5: Plaza Golvkamin

 Vacker Design 

Produktbild på plaza golvkamin användning. Plaza har fördelen att den kan ställas var som helst i rummet. Den passar lika bra mot väggen som mitt i.

Är det estetik och design som väger tyngst kan Plaza golvkamin väljas. Det är en etanolkamin som förbränner bioetanol i upp till 6 timmar innnan påfyllning av bränsle behöver ske. Brännaren är justerbar vilket gör att du kan välja intensitet på lågan.

Säljs inte längreknappen tar dig till butiken wegot.se

Ger en etanolkamin värme?

Ja, etanolkaminer ger värme. Men i jämförelse mot exempelvis braskaminer och pelletskaminer är värmen betydligt mindre. De ger nämligen endast en effekt på ca 1-3 kW. Det gör att en större etanolkamin modell endast ordentligt värmer upp ett rum på ca 15 kvadrat. De ska och kan alltså inte användas som primär värmekälla i bostäder.

Jämförs kostnaden för bioetanol mot andra bränslen är det även dyrare. Etanolkaminer ger alltså värme – men är främst estetiska. För högst effekt gällande värme bör pelletskamin eller en vanlig braskamin väljas.

Välj rätt spisbränsle

Det är viktigt att alltid välja ett bra spisbränsle till din etanolkamin. Du ska endast använda bioetanol – det är säkert att använda inomhus i din brännare. Kvalitet och framförallt pris varierar kraftigt på svenska marknaden idag. Normalt levereras bioetanol i 1 liters plastflaskor. Tänk på att du ofta kan få ett bättre pris om du beställer dessa flaskor av bioetnaol i storpack. Vi har sammanställt en lista på butiker som säljer bioetanol där vi jämför pris, erbjudande och butiken i fråga.

Gå till bioetanolguiden >>

Säkerhet kring etanolkaminer

Tänk alltid på säkerheten vid installation och användning av golvkamin. Läs kaminens instruktionsmanual och följ de säkerhetsföreskrifter som finns. Vilket säkerhetsavstånd som krävs beror på modell och storlek. Ha inte gardiner eller annat brännbart i närheten. Var även noga med stabiliteten så att den inte ramlar eller faller ner från väggen.

Glöm inte att även om etanolkaminen främst används för estetiken och utseendet, så blir den fortfarande varm. Se till att inte barn eller djur kan komma allt för nära.