Braskamin

En braskamin är en fristående kamin som både kan användas för att värma upp en bostad och för att höja ”mysfaktorn” i hemmet. De finns i ett flertal olika utföranden, i flera material och med ett olika funktioner.  Vilken braskamin som bör väljas beror därmed på vilket behov som finns.

[button url=”https://www.byggmax.se/s%C3%B6k?filter.query=kamin&filter.pageSize=120″ target=”self” style=”default” color=”#ffffff” background=”#1f9e12″ size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”icon: asterisk” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” rel=”nofollow” desc=”ByggMax braskaminer” class=”min-huvuknapp”]Köp billig braskamin här[/button][spoiler title=”Till braskaminer bäst-i-test 2017 …” open=”yes” icon=”arrow-circle-1″ class=”my-spoiler”]Läs hela braskamin testet här[list icon=”icon: archive” icon_color=”#373737″ class=”my-spoiler-list-2″] [/list][/spoiler]

Välj rätt braskamin

Första steget, i val av braskamin, är att välja vilken modell som passar bäst utifrån material.

Plåtkamin – För snabb värme och enkel hantering

[row][column size=”1/4″ center=”no” class=”my-col-img”]Exempelbild på en plåtkamin[/column][column size=”3/4″ center=”no” class=””][service title=”Snabb värme, billig, enkel” icon=”icon: plus” icon_color=”#1f9e12″ size=”28″]Plåtkaminen är en av de enklaste av braskaminerna att installera och underhålla. Detta gör den till ett bra och bekvämt val för många hemmaanvändare[/service] [service title=”Svalnar snabbt, behöver matas ofta” icon=”icon: minus” icon_color=”#bf311f” size=”28″]Det du tjänar in på installationstid och möda får du betala igen när du använder plåtkaminen. Plåt isolerar dåligt och svalnar alltså snabbare än andra, ”tyngre” kaminer.[/service][/column][/row] Plåtkaminens styrka är dess enkelhet och pris. Det finns både billiga och relativt dyra plåtkaminer men det de har gemensamt är att de är enkla att installera, hantera och sköta om. Eftersom plåt leder värme snabbt ger de en snabb uppvärmning av hemmet.

Plåtkaminens svaghet är dess effekt. Den värms visserligen snabbt upp – men svalnar även snabbt. Den behöver därför matas relativt ofta med bränsle. Det är därmed inte den mest effektiva modellen för långvarig uppvärmning.Gjutjärnskamin – Snygg klassisk modell med kokplatta

[row][column size=”1/4″ center=”no” class=”my-col-img”]Gjutjärnskamin i klassisk dekorativ design[/column][column size=”3/4″ center=”no” class=””][service title=”Snygg, med kokplatta, värmer snabbt” icon=”icon: plus” icon_color=”#1f9e12″ size=”28″]Gjutjärnskaminen är klassiskt vacker och för tankarna till gamla och kanske enklare tider. Detta klassiskt robusta utseende är den vanligaste orsaken till att valet hamnar på just en gjutjärnskamin.[/service] [service title=”Blir mycket het och svalnar även snabbt” icon=”icon: minus” icon_color=”#bf311f” size=”28″]Även gjutgärnskaminen svalnar ganska snabbt – dock inte lika snabbt som plåtkaminen. Det många inte tänker på innan ett köp är att en gjutjärnskamin blir mycket het vid användning, något som gör att man måste vara extra försiktig vid hantering av kaminen.[/service][/column][/row] Gjutjärnskaminen kanske är den mest klassiska modellen av en braskamin. Många har dessa i sommarstugor för att både sprida värme och få kokmöjlighet. Många (men inte alla) gjutjärnskaminer har nämligen kokplatta på toppen.

Dess styrka är därmed dess utseende och att den fyller flera syften –  kokmöjlighet, värme och mysfaktor.

Gjutjärnskaminens svaghet är att den, i likhet med plåtkaminen, svalnar relativt snabbt. Det är även lätt att bränna sig på den då de blir mycket varma under eldning.Täljstenskamin – Håller värmen mycket länge

[row][column size=”1/4″ center=”no” class=”my-col-img”]Exakta, en påkostad täljstenskamin[/column][column size=”3/4″ center=”no” class=””][service title=”Mycket effektiv för uppvärmning” icon=”icon: plus” icon_color=”#1f9e12″ size=”28″]En täljstenskamin är en av de bästa typerna av kamin på marknaden för att kostnadseffektivt värma upp allt från små till medelstora rum. Beroende på modell så kan även större rum hanteras helt ok och det blir varmt ända ut i hörnen.[/service] [service title=”Dyrare, värmer inte lika snabbt, tung” icon=”icon: minus” icon_color=”#bf311f” size=”28″]Täljstenskaminer är jämförelsevis mycket tunga och otympliga och kan därför kännas svåra att installera på grund av detta. Det är inte heller den billigaste typ av kamin på marknaden.[/service][/column][/row] Önskas i första hand en effektiv värmekälla så ska täljstenskaminen väljas. Värmen lagras i materialet och i vissa fall kan därmed kaminen användas helt utan annan värmekälla. Det beror däremot på täljstenskaminens storlek och hur stor yta som ska värmas upp.

Täljstenskaminens styrka är just dess värmeeffektivitet. En braskamin som skapar en behaglig värme under lång tid.

Dess svaghet är priset då de är betydligt dyrare än andra modeller. Då den till stor del är uppbyggd av sten blir mycket tyngre vilket kan kräva förstärkning där den ska stå. Dessutom är den större än andra braskaminer.

Välj modell – se sedan på detaljerna

Efter att du bestämt dig vilken sorts braskamin du vill ha är det dags att se på detaljerna som skiljer olika fabrikat och modeller åt. Bland annat skiljer de sig åt gällande följande:

[list icon=”icon: plus” icon_color=”#333333″]
 • Självstängande lucka. Självstängande lucka är en smart säkerhetsdetalj. Därmed kan inte luckan glömmas öppen.
 • Asklåda. Asklåda samlar upp askan som bildas. En enkel funktion vilket gör det lättare att hantera askan.
 • Rökrör på baksida eller topp. Om rökröret sitter på baksidan eller på toppen spelar ingen roll rent funktionsmässigt. Däremot kan det vara avgörande utifrån estetik och var modellen kan placeras.
 • Glasruta. Det är mysigt och hemtrevligt att se elden genom en glasruta. En klar fördel ur ett estetiskt perspektiv. Det blir däremot mer att hålla rent. Contura (som har svensktillverkade braskaminer) kallar detta för ”Hög eldsynlighet”. Även om det inte finns någon branschstandard så har detta företag valt att sätta symboler på modellerna som speglar eldsynligheten.
 • Effekt. Välj en braskamin som har en effekt som motsvarar ditt behov. Beroende på hur stor yta som ska värmas upp kan olika stora modeller behöva väljas. Det är vanligt att braskaminer har effekt mellan 4 och 10 kilowatt.
 • Verkningsgrad. Verkningsgrad visas i procent och speglar hur väl energin tas till vara. Verkningsgraden har ökat rejält från att varit kring 60% på 80-talet till att idag vara på 75-80%. Därmed går det åt mindre ved och utsläppen minskas betydligt.
 • Välj modell med passande tillbehör. Vill du kunna vrida braskaminen så den kan ses från olika delar av hemmet? Kanske önskas en fläkt anpassad för just den specifika modellen eller möjlighet att ha värmemagasin. Se på de tillbehör som finns och välj braskamin som passar utifrån vilka tillbehör som önskas.
[/list]

Bäst-i-test Braskamin 2017

Följande modeller presterade bäst i test vid vårt oberoende test av braskaminer. Alla 5 modeller i listan är jättebra kaminer, så här har du en chans att välja en riktigt bra braskamin för hemmet samtidigt som du kan välja utifrån budget, kamintyp och smak.

Vinnare: Braskamin Fuego

Produktbild på vår testvinnare: braskaminen Fuego
Fuego hittar den perfekta kombinationen av pris, kvalitet, funktion & design!
[highlight background=”#f6ff99″ color=”#000000″]Bäst alla kategorier![/highlight] Braskaminen Fuego har ett utseende som låter klassiska braskaminer möta dagens design. Kaminen bjuder på en härlig mysfaktor samtidigt som den ger effektiv värme på ytor mellan 30 och 105 kvm. Låt inte det lite norska namnet hos butiken som erbjuder kaminen lura dig – Braskamin Fuego har en helt oslagbar kombination av bra pris, kvalitet och design.

[button url=”https://www.buildor.se/varde-ovne-braskamin-fuego-1″ target=”self” style=”default” color=”#ffffff” background=”#1f9e12″ size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”icon: asterisk” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” rel=”nofollow” desc=”knappen tar dig till butiken buildor.se” class=”my-button my-nr1″]Testvinnare: Fuego – till bästa pris[/button]

Modellen är speciellt framtagen för att användas i välisolerade hus genom att bland annat ha Airbox-systemet med inflöde av uteluft. Rökröret kan monteras antingen bakpå eller ovanpå.

Fuego är dessutom även miljömärkt med Svanen och är 100% CO2-neutral.

[list icon=”icon: check” icon_color=”#155212″]
 • Effekt 3-7 kW
 • Värmyta. 30-105 kvm
 • Utvändiga mått. 99*50*41 cm
 • Skorsten. Kan anslutas bakpå eller ovanpå. Skorstensanslutningen är 15 cm i diameter
 • Övrigt. Passar i välisolerade hus, Har tillförsel av uteluft
[/list]Plats nr. 2: Exacta Braskamin Melody

[highlight background=”#ffce99″ class=”my-type”]#1 Täljstenskamin[/highlight] [highlight background=”#f6ff99″ color=”#000000″]Exklusivt Alternativ[/highlight]

Melody 920 är en täljstensbeklädd braskamin i en exklusiv och modern design. Tack vare täljstenarna skapas en mjuk och långvarig värme. Ett mycket bra alternativ för dig som prioriterar estetik utan att tumma på funktion och effekt. Kan värma upp till 230 kvm.

[button url=”https://www.buildor.se/exacta-braskabin-melody-920″ target=”self” style=”default” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”icon: asterisk” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” rel=”nofollow” desc=”knappen tar dig till butiken buildor.se” class=”my-button my-nr1″]2. Braskamin Exacta Melody[/button]

Kaminen är fristående och har anslutning både ovanpå och på baksidan. Det skapar därmed en möjlighet att placera den nästan var som helst så länge man tänker på säkerhetsföreskrifterna.
[list icon=”icon: check” icon_color=”#155212″]

 • Effekt: 2-15 kW
 • Värmyta: max 230 kvm
 • Utvändiga mått: 93,5*61,6*40,2 cm
 • Skorsten. Kan anslutas bakpå eller ovanpå.
 • Övrigt… hög effektivitet med värme under lång tid.
[/list]

Plats nr. 3: Braskamin Aura 1

[highlight background=”#f6ff99″ color=”#000000″]Bra Miljöval[/highlight]

Braskaminen Aura 1 är miljömärkt med Svanen och därmed ett mycket bra miljöval. Kaminen kombinerar hög mysfaktor med en effektiv uppvärmning. Tack vare konvektionsprincipen skapas en värme som kan värma upp ytor på mellan 30 och 105 kvm.

[button url=”https://www.buildor.se/varde-ovne-braskamin-aura-1″ target=”self” style=”default” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”icon: asterisk” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” rel=”nofollow” desc=”knappen tar dig till butiken buildor.se” class=”my-button my-nr1″]3. Braskamin Aura – Bra Miljöval[/button]

Modellen är konstruerad för att vara extra enkel att hantera och rengöra. Detta med bland annat en rymlig asklåda, skakroster tillverkat av gjutjärn samt tempererat handtag på glasluckan. Har montering av skorsten antingen ovanpå eller på baksidan.

[list icon=”icon: check” icon_color=”#155212″]
 • Effekt: 3-7 kW
 • Värmyta: 30-105 kvm
 • Utvändiga mått: Höjd 100 cm. Bredd 50 cm
 • Skorsten. Kan anslutas bakpå eller ovanpå.
 • Övrigt… Svanenmärkt och CO2-neutral.
[/list]Verkningsgrad på braskamin – öka effekten

Hög verkningsgrad är både bra för miljön och plånboken. Energin som braskaminen ger är därmed hög i förhållande till tillförd energi. De flesta modeller har verkningsgrad på 75-80%. På denna punkt sticker Contura ut då de har ”upp till 81 % vilket är högst på marknaden enligt oberoende tester”. Välj däremot inte braskamin enbart utifrån verkningsgraden utan den helhetslösning som de kan erbjuda.

[service title=”Öka effekten med luft utifrån” icon=”icon: key” icon_color=”#edc338″]Köps en braskamin främst för att värma upp en bostad är det en fördel om förbränningsluften dras utifrån. I annat fall kommer denna luft att dras från den uppvärmda luften i hemmet.[/service] [service title=”Öka effekten med fläkt” icon=”icon: key” icon_color=”#edc338″]Om en fläkt monteras vid kaminen kan den varma luften tydligare roteras i rummet vilket därmed snabbar på uppvärmningen.[/service] [service title=”Effektreglering” icon=”icon: key” icon_color=”#edc338″]Det är en fördel om det finns reglage som kan användas för att reglera förbränningen. Därmed är det lättare att få den effekt som eftersträvas.[/service]

Energimärkning från 2018 – Från 2018 har alla braskaminer en energimärkning. Detta på samma sätt som kyl- och frysar haft under en längre tid. Mest effektiv är modeller med A++ och sämst betyg är G. Denna märkning kommer även att visa effekten på braskaminen. År 2022 kommer ytterligare krav. Då kommer kraven vara hårdare på både miljöutsläpp och verkningsgrad.

Bra att tänka på innan köp av en braskamin

Kontakta sotaren – När en braskamin installerats ska alltid sotaren kontaktas eftersom besiktning måste ske innan kaminen får börja användas.

Kontrollera skorstenen – Ibland kan det finnas behov av att provtrycka skorstenen för att därigenom kunna avgör om exempelvis skortstensinsats behövs.

Bygglov – Vid installation krävs alltid bygglov alternativt bygganmälan. Även vid byte av kamin kan detta behöva ske. Detta i de fall som väsentliga förändringar sker i funktion, rökgastemperatur m.m.

Kommunala regler – I vissa kommuner finns det regler kring eldning med ved. Detta gäller främst i tätbefolkade städer där vedeldning kan påverka grannar och omgivningen.

Ventilation och uppvärmning – Om braskaminen installeras främst för att ge värme finns en fördel att även se över ventilation och övrig uppvärmning. Detta för att maximera dess effekt.

Se över säkerheten – Brandskyddsföreningen anger att ca 1500 bränder sker varje år på grund av eldning som sker på ett osäkert sätt. Använd golvskydd och följ tillverkarnas råd gällande hur nära kaminen får stå brännbart material. Välj alltid en CE-märkt modell vilket betyder att den uppfyller kraven gällande säkerhet och utsläpp.När en braskamin beställs är det mycket vanligt att även installation kan beställas. I detta fall kan installatören svara på de flesta frågor kring vad man behöver göra för att allt ska ske på ett korrekt sätt.