Golvkamin.se

Braskaminer

Hem > Braskaminer

Braskamin – Bäst i test

Ger ditt hem en värme, ökar myskänslan genom elden som naturlig samlingspunkt för familj och vänner. Eldas med ved och sprider en behaglig och mysig värme. De kan installeras både inomhus och utomhus, finns i en mängd olika stilar och modeller vilket blir en vacker inredningsdetalj i ditt hem. Se till att du väljer en modell som passar dina behov och använd den på ett säkert sätt.

Braskamin – våra 5 topp val

Vi har testat flera modeller och utsett våra fem favoriter för att hjälpa dig att hitta rätt.  Om du vill ha modern design, en klassisk täljstenskamin eller en budgetvänlig variant, så har vi hittat ett alternativ som passar dig. Vi har granskat allt från effekt och verkningsgrad. Vi har också tagit hänsyn till användarvänlighet och säkerhet. 

1:a plats. Nordic 819F

Denna fristående braskamin i täljsten är bäst i test, en stilren design som kombinerar estetik med funktionalitet. Den har en enastående förmåga att bibehålla värme tack vare dess unika konstruktion. Med innovativa funktioner som glasspolning för att hålla glaset klart och möjligheten att ansluta till utomhusluft för förbättrad förbränning är denna snygg och funktionell. Denna modellen tar inte upp onödig plats i rummet och är lämplig även i mindre hus. 

Fördelar: 

 • Effektiv värmelagring: Sprider värme även efter att eldningen avslutats. 
 • En bra och billig braskamin
 • Estetiskt tilltalande: Snygg modell med moderna design som passar de flesta hem. 


Nackdelar:

 • Regelbunden rengöring krävs: För att behålla effektivitet och säkerhet. 
 • Installation: Bör utföras fackmannamässigt vilket kan bli dyrt.

2:a plats. Ambar 3V EcoDesign

Ambar kombinerar estetik med funktionalitet som en vedeldad kamin och flerbränsleugn. Den imponerar med en värmeeffekt på 7,1 kW, en verkningsgrad över 77% och en kapacitet för 50 cm långa vedträn. En braskamin som har ett rent glas-system för att få klar sikt över elden. Tillverkaren, Italienska Panaderos, har ett stort engagemang för miljön, kvalitet och design. De säkerställer alltid att alla spisar uppfyller europeiska standarder, från idé till färdig produkt.

Fördelar: 

 • Hög effektivitet: Över 77% verkningsgrad med minimal bränsleförbrukning.
 • Miljövänlig: Låga utsläpp tack vare avancerat förbränningssystem.
 • Användarvänlig: Enkel att installera, rengöra och underhålla.


Nackdelar: 

 • Storlek: Kräver utrymme för 50 cm lång ved, vilket kan vara begränsande i mindre utrymmen.
 • Förhandskunskaper: Optimal användning kan kräva viss kunskap om vedeldning och underhåll.

3:e plats. Scanspis 80-3/-4 High Top

Är du designmedveten och söker en minimalistisk kamin har du hittat rätt i danska Scanspis, de har utformat den här versionen för att kunna placeras i hörn. Perfekt att kunna placera denna moderna och snygga modell på flera olika sätt med hjälp av den smarta designen. Den har utrymme för värmelagrande sten som ger en eftervärme på upp till 12 timmar efter att sista veden är inlagd. 

Fördelar: 

 • Erbjuder förmåga att se elden i 180 grader. Vilket ger en mysig atmosfär i rummet.
 • Värmelagring: kaminen kan leverera eftervärme upp till 12 timmar efter att sista veden har brunnit ut.
 • Flexibel Installation: Passar perfekt för både hörn och placering längs rak vägg.


Nackdelar: 

 • Pris: Detta är en av de dyrare braskaminerna på marknaden. 
 • Extra kostnader för tillval: Som värmelagrande magasin och friskluftsanslutning.

4:e plats. Westbo Victoria 240

En vacker braskamin med integrerad kokplatta där du kan värma mat och dryck. Kokplattan är placerad bakom en lucka ovanför eldstaden, vilket gör denna kamin multifunktionell. Med sin klassiska design maximerar den mysfaktorn. Perfekt för kyliga kvällar i vardagsrummet, sommarstugan eller uterummet. Kaminen erbjuder miljövänlig förbränning med en verkningsgrad på 82% och energiklass A+. 

Fördelar: 

 • Ren & effektiv förbränning: Tack vare CB-teknologin och Vermiculite-inredningen blir kaminen miljövänligare. 
 • Multifunktionell design: Integrerad kokplatta gör den till mer än bara en värmekälla. 
 • Flexibel placering: Nätt och smart utformning gör att den kan placeras på många ställen i hemmet. 


Nackdelar: 

 • Begränsad vedkapacitet: Rekommenderad vedmängd är 1,5-3 kg, kräver regelbunden påfyllning.
 • Tung: Med en vikt på 150 kg kan installation och placering kräva professionell hjälp.

5:e plats. Jøtul F 200

Letar du efter en billig braskamin har du hittat rätt i Jøtuls tidlösa bästsäljare, en snygg modern variant av deras 160 år lång erfarenhet av eldstäder. Luftflödet regleras smidigt med en spak, medan en praktisk asklösning underlättar rengöringen. Genom att förena traditionellt hantverk i gjutjärn med avancerad uppvärmningsteknologi, erbjuds du en tidlös design som är byggd för att hålla i generationer i denna klassiker. Energiklass A+ gör den till ett miljövänligt alternativ. 

Fördelar:

 • 180 graders insyn: ger en unik vy av elden.
 • Värmelagring: behåller värmen länge.
 • Flexibel design: anpassningsbar med olika ben och tillval.


Nackdelar: 

 • Begränsade färgval för sockeln.
 • Regelbundet underhåll nödvändigt för optimal funktion.

Välj rätt braskamin

Att välja rätt braskamin är ett viktigt beslut för alla som önskar både värme och stil i sitt hem. I den här guiden utforskar vi olika faktorer att tänka på – från effektivitet och storlek till design och funktionalitet. Vi går igenom de olika varianterna av braskaminer och deras egenskaper. Låt oss hjälpa dig att hitta det perfekta alternativet som kompletterar ditt hem och livsstil, och gör kalla kvällar till något att se fram emot.

Plåt – För snabb värme och enkel hantering

Ett bra val för dig som söker snabb uppvärmning av ditt hem och minimalt med krångel. Dessa kaminer värmer upp rummet de är placerade i effektivt och är kända för sin lätta hantering. Tack vare deras konstruktion och material sprider de värme snabbare än tunga gjutjärnsmodeller. De är enkla att installera, vilket gör dem till ett bra alternativ för många. En pålitlig värmekälla som är både funktionell och enkel att använda.

Gjutjärn – Snygg klassisk modell med kokplatta

Gjutjärn är tidlöst och klassiskt som kombinerar estetik med funktionalitet. Tack vare gjutjärnets förmåga att lagra värme länge, erbjuder dessa kaminer inte bara en behaglig värme utan även möjligheten att laga mat eller värma drycker. Många av dessa kommer med kokplatta ovanpå där du kan värma mat och dryck.  Dess robusta konstruktion garanterar en lång livslängd, vilket gör den till en uppskattad investering för många. 

Täljsten– Håller värmen mycket länge

Täljstenskaminen är känd för sin unika förmåga att lagra värme och avge den långsamt över tid, vilket gör den till ett utmärkt val för kontinuerlig och jämn uppvärmning, en energieffektiv uppvärmningslösning. Denna typ av kamin är inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande, med naturlig stenfinish som bidrar till ett vackert tillskott i inredningen. 

Bra att tänka på innan köp

Innan du väljer att investera, är det bra att jämföra de olika alternativen. Du vill ha en snygg produkt som är praktisk och passar dina behov. En braskamin kan erbjuda både värme och en mysig atmosfär, det finns flera faktorer att tänka på för att göra det bästa valet – vill du ha en vattenmantlad, med kokplatta eller är design viktigast för dig. 

Några viktiga punkter att ta hänsyn till vid köp: 

 • Energiklass och effektivitet: Se till att kaminen har god energieffektivitet för att minska bränsleförbrukningen och miljöpåverkan.
 • Storlek och uppvärmningskapacitet: Storleken bör matcha det utrymme den ska värma upp för optimal effektivitet.
 • Placering och ventilation: Överväg var den ska placeras för bästa värmedistribution och se till att hemmet har bra ventilation.
 • Material: Välj ett material som inte bara kompletterar ditt hem utan också erbjuder de värmebevarande egenskaper du önskar.
 • Underhåll och rengöring: Tänk på hur mycket tid och resurser du är villig att lägga på underhåll och rengöring.
 • Säkerhetskrav och installation: Kontrollera lokala föreskrifter och säkerhetskrav innan installation, och överväg att anlita professionell hjälp för installationen. 

FAQ

Vanliga frågor och svar som kan uppstå inför ditt köp av braskamin

Vad kostar sotning?

Kostnaden för sotning av en braskamin i Sverige ligger generellt mellan 500 och 1500 kronor. Dock varierar kostanden något, variationen beror på faktorer som kaminens storlek, tillgänglighet för sotaren och regionala prisskillnader​​​​.

Hur ofta får man elda i braskamin?

Hur ofta du får elda i en braskamin styrs av lokala regler fastställda av din kommun. MSB rekommenderar brandskyddskontroll var tredje till sjätte år, beroende på eldstadens typ och användning, vilket kan påverka tillåten eldningsfrekvens​​. För exakta regler, kontakta din kommun.

Vilket underhåll krävs?

Rengöring, inspektion, kontroll av delar och användning av rätt bränsle är nyckelfaktorer. Regelbundet underhåll är avgörande för säkerhet, effektivitet och ökad livslängd. 

 • Rengöring: Sotning av kamin och skorsten för att förhindra brandrisk och förbättra luftkvalitet.
 • Inspektion: Kontrollera skorstenens struktur och integritet för att undvika läckage och säkerhetsrisker.
 • Kontroll av delar: Se över och byt ut slitna delar som tätningar, luckor och glas för optimal funktion.
 • Bränsle: Använd endast rekommenderat och korrekt förberett bränsle (oftast torr ved) för att minska sot och optimera förbränning.


Se tillverkarens instruktioner eller kontakta en professionell för detaljer.