Braskamin

En braskamin Ă€r en fristĂ„ende kamin som bĂ„de kan anvĂ€ndas för att vĂ€rma upp en bostad och för att höja ”mysfaktorn” i hemmet. De finns i ett flertal olika utföranden, i flera material och med ett olika funktioner.  Vilken braskamin som bör vĂ€ljas beror dĂ€rmed pĂ„ vilket behov som finns.

Köp billig braskamin hÀrByggMax braskaminer

VÀlj rÀtt braskamin

Första steget, i val av braskamin, Àr att vÀlja vilken modell som passar bÀst utifrÄn material.

PlĂ„tkamin – För snabb vĂ€rme och enkel hantering

Exempelbild pÄ en plÄtkamin
Snabb vÀrme, billig, enkel
PlÄtkaminen Àr en av de enklaste av braskaminerna att installera och underhÄlla. Detta gör den till ett bra och bekvÀmt val för mÄnga hemmaanvÀndare

Svalnar snabbt, behöver matas ofta
Det du tjĂ€nar in pĂ„ installationstid och möda fĂ„r du betala igen nĂ€r du anvĂ€nder plĂ„tkaminen. PlĂ„t isolerar dĂ„ligt och svalnar alltsĂ„ snabbare Ă€n andra, ”tyngre” kaminer.

PlÄtkaminens styrka Àr dess enkelhet och pris. Det finns bÄde billiga och relativt dyra plÄtkaminer men det de har gemensamt Àr att de Àr enkla att installera, hantera och sköta om. Eftersom plÄt leder vÀrme snabbt ger de en snabb uppvÀrmning av hemmet.

PlĂ„tkaminens svaghet Ă€r dess effekt. Den vĂ€rms visserligen snabbt upp – men svalnar Ă€ven snabbt. Den behöver dĂ€rför matas relativt ofta med brĂ€nsle. Det Ă€r dĂ€rmed inte den mest effektiva modellen för lĂ„ngvarig uppvĂ€rmning.GjutjĂ€rnskamin – Snygg klassisk modell med kokplatta

GjutjÀrnskamin i klassisk dekorativ design
Snygg, med kokplatta, vÀrmer snabbt
GjutjÀrnskaminen Àr klassiskt vacker och för tankarna till gamla och kanske enklare tider. Detta klassiskt robusta utseende Àr den vanligaste orsaken till att valet hamnar pÄ just en gjutjÀrnskamin.

Blir mycket het och svalnar Àven snabbt
Även gjutgĂ€rnskaminen svalnar ganska snabbt – dock inte lika snabbt som plĂ„tkaminen. Det mĂ„nga inte tĂ€nker pĂ„ innan ett köp Ă€r att en gjutjĂ€rnskamin blir mycket het vid anvĂ€ndning, nĂ„got som gör att man mĂ„ste vara extra försiktig vid hantering av kaminen.

GjutjÀrnskaminen kanske Àr den mest klassiska modellen av en braskamin. MÄnga har dessa i sommarstugor för att bÄde sprida vÀrme och fÄ kokmöjlighet. MÄnga (men inte alla) gjutjÀrnskaminer har nÀmligen kokplatta pÄ toppen.

Dess styrka Ă€r dĂ€rmed dess utseende och att den fyller flera syften –  kokmöjlighet, vĂ€rme och mysfaktor.

GjutjÀrnskaminens svaghet Àr att den, i likhet med plÄtkaminen, svalnar relativt snabbt. Det Àr Àven lÀtt att brÀnna sig pÄ den dÄ de blir mycket varma under eldning.TĂ€ljstenskamin – HĂ„ller vĂ€rmen mycket lĂ€nge

Exakta, en pÄkostad tÀljstenskamin
Mycket effektiv för uppvÀrmning
En tÀljstenskamin Àr en av de bÀsta typerna av kamin pÄ marknaden för att kostnadseffektivt vÀrma upp allt frÄn smÄ till medelstora rum. Beroende pÄ modell sÄ kan Àven större rum hanteras helt ok och det blir varmt Ànda ut i hörnen.

Dyrare, vÀrmer inte lika snabbt, tung
TÀljstenskaminer Àr jÀmförelsevis mycket tunga och otympliga och kan dÀrför kÀnnas svÄra att installera pÄ grund av detta. Det Àr inte heller den billigaste typ av kamin pÄ marknaden.

Önskas i första hand en effektiv vĂ€rmekĂ€lla sĂ„ ska tĂ€ljstenskaminen vĂ€ljas. VĂ€rmen lagras i materialet och i vissa fall kan dĂ€rmed kaminen anvĂ€ndas helt utan annan vĂ€rmekĂ€lla. Det beror dĂ€remot pĂ„ tĂ€ljstenskaminens storlek och hur stor yta som ska vĂ€rmas upp.

TÀljstenskaminens styrka Àr just dess vÀrmeeffektivitet. En braskamin som skapar en behaglig vÀrme under lÄng tid.

Dess svaghet Àr priset dÄ de Àr betydligt dyrare Àn andra modeller. DÄ den till stor del Àr uppbyggd av sten blir mycket tyngre vilket kan krÀva förstÀrkning dÀr den ska stÄ. Dessutom Àr den större Àn andra braskaminer.

VĂ€lj modell – se sedan pĂ„ detaljerna

Efter att du bestÀmt dig vilken sorts braskamin du vill ha Àr det dags att se pÄ detaljerna som skiljer olika fabrikat och modeller Ät. Bland annat skiljer de sig Ät gÀllande följande:

 • SjĂ€lvstĂ€ngande lucka. SjĂ€lvstĂ€ngande lucka Ă€r en smart sĂ€kerhetsdetalj. DĂ€rmed kan inte luckan glömmas öppen.
 • AsklĂ„da. AsklĂ„da samlar upp askan som bildas. En enkel funktion vilket gör det lĂ€ttare att hantera askan.
 • Rökrör pĂ„ baksida eller topp. Om rökröret sitter pĂ„ baksidan eller pĂ„ toppen spelar ingen roll rent funktionsmĂ€ssigt. DĂ€remot kan det vara avgörande utifrĂ„n estetik och var modellen kan placeras.
 • Glasruta. Det Ă€r mysigt och hemtrevligt att se elden genom en glasruta. En klar fördel ur ett estetiskt perspektiv. Det blir dĂ€remot mer att hĂ„lla rent. Contura (som har svensktillverkade braskaminer) kallar detta för ”Hög eldsynlighet”. Även om det inte finns nĂ„gon branschstandard sĂ„ har detta företag valt att sĂ€tta symboler pĂ„ modellerna som speglar eldsynligheten.
 • Effekt. VĂ€lj en braskamin som har en effekt som motsvarar ditt behov. Beroende pĂ„ hur stor yta som ska vĂ€rmas upp kan olika stora modeller behöva vĂ€ljas. Det Ă€r vanligt att braskaminer har effekt mellan 4 och 10 kilowatt.
 • Verkningsgrad. Verkningsgrad visas i procent och speglar hur vĂ€l energin tas till vara. Verkningsgraden har ökat rejĂ€lt frĂ„n att varit kring 60% pĂ„ 80-talet till att idag vara pĂ„ 75-80%. DĂ€rmed gĂ„r det Ă„t mindre ved och utslĂ€ppen minskas betydligt.
 • VĂ€lj modell med passande tillbehör. Vill du kunna vrida braskaminen sĂ„ den kan ses frĂ„n olika delar av hemmet? Kanske önskas en flĂ€kt anpassad för just den specifika modellen eller möjlighet att ha vĂ€rmemagasin. Se pĂ„ de tillbehör som finns och vĂ€lj braskamin som passar utifrĂ„n vilka tillbehör som önskas.

BĂ€st-i-test Braskamin 2017

Följande modeller presterade bÀst i test vid vÄrt oberoende test av braskaminer. Alla 5 modeller i listan Àr jÀttebra kaminer, sÄ hÀr har du en chans att vÀlja en riktigt bra braskamin för hemmet samtidigt som du kan vÀlja utifrÄn budget, kamintyp och smak.

Vinnare: Braskamin Fuego

Produktbild pÄ vÄr testvinnare: braskaminen Fuego
Fuego hittar den perfekta kombinationen av pris, kvalitet, funktion & design!

 BĂ€st alla kategorier! 
Braskaminen Fuego har ett utseende som lĂ„ter klassiska braskaminer möta dagens design. Kaminen bjuder pĂ„ en hĂ€rlig mysfaktor samtidigt som den ger effektiv vĂ€rme pĂ„ ytor mellan 30 och 105 kvm. LĂ„t inte det lite norska namnet hos butiken som erbjuder kaminen lura dig – Braskamin Fuego har en helt oslagbar kombination av bra pris, kvalitet och design.

Testvinnare: Fuego – till bĂ€sta prisknappen tar dig till butiken buildor.se

Modellen Àr speciellt framtagen för att anvÀndas i vÀlisolerade hus genom att bland annat ha Airbox-systemet med inflöde av uteluft. Rökröret kan monteras antingen bakpÄ eller ovanpÄ.

Fuego Àr dessutom Àven miljömÀrkt med Svanen och Àr 100% CO2-neutral.

 • Effekt 3-7 kW
 • VĂ€rmyta. 30-105 kvm
 • UtvĂ€ndiga mĂ„tt. 99*50*41 cm
 • Skorsten. Kan anslutas bakpĂ„ eller ovanpĂ„. Skorstensanslutningen Ă€r 15 cm i diameter
 • Övrigt. Passar i vĂ€lisolerade hus, Har tillförsel av uteluftPlats nr. 2: Exacta Braskamin Melody

 #1 TĂ€ljstenskamin   Exklusivt Alternativ 

Melody 920 Àr en tÀljstensbeklÀdd braskamin i en exklusiv och modern design. Tack vare tÀljstenarna skapas en mjuk och lÄngvarig vÀrme. Ett mycket bra alternativ för dig som prioriterar estetik utan att tumma pÄ funktion och effekt. Kan vÀrma upp till 230 kvm.

2. Braskamin Exacta Melodyknappen tar dig till butiken buildor.se

Kaminen Àr fristÄende och har anslutning bÄde ovanpÄ och pÄ baksidan. Det skapar dÀrmed en möjlighet att placera den nÀstan var som helst sÄ lÀnge man tÀnker pÄ sÀkerhetsföreskrifterna.

 • Effekt: 2-15 kW
 • VĂ€rmyta: max 230 kvm
 • UtvĂ€ndiga mĂ„tt: 93,5*61,6*40,2 cm
 • Skorsten. Kan anslutas bakpĂ„ eller ovanpĂ„.
 • Övrigt
 hög effektivitet med vĂ€rme under lĂ„ng tid.

Plats nr. 3: Braskamin Aura 1

 Bra Miljöval 

Braskaminen Aura 1 Àr miljömÀrkt med Svanen och dÀrmed ett mycket bra miljöval. Kaminen kombinerar hög mysfaktor med en effektiv uppvÀrmning. Tack vare konvektionsprincipen skapas en vÀrme som kan vÀrma upp ytor pÄ mellan 30 och 105 kvm.

3. Braskamin Aura – Bra Miljövalknappen tar dig till butiken buildor.se

Modellen Àr konstruerad för att vara extra enkel att hantera och rengöra. Detta med bland annat en rymlig asklÄda, skakroster tillverkat av gjutjÀrn samt tempererat handtag pÄ glasluckan. Har montering av skorsten antingen ovanpÄ eller pÄ baksidan.

 • Effekt: 3-7 kW
 • VĂ€rmyta: 30-105 kvm
 • UtvĂ€ndiga mĂ„tt: Höjd 100 cm. Bredd 50 cm
 • Skorsten. Kan anslutas bakpĂ„ eller ovanpĂ„.
 • Övrigt
 SvanenmĂ€rkt och CO2-neutral.Verkningsgrad pĂ„ braskamin – öka effekten

Hög verkningsgrad Ă€r bĂ„de bra för miljön och plĂ„nboken. Energin som braskaminen ger Ă€r dĂ€rmed hög i förhĂ„llande till tillförd energi. De flesta modeller har verkningsgrad pĂ„ 75-80%. PĂ„ denna punkt sticker Contura ut dĂ„ de har ”upp till 81 % vilket Ă€r högst pĂ„ marknaden enligt oberoende tester”. VĂ€lj dĂ€remot inte braskamin enbart utifrĂ„n verkningsgraden utan den helhetslösning som de kan erbjuda.

Öka effekten med luft utifrĂ„n
Köps en braskamin frÀmst för att vÀrma upp en bostad Àr det en fördel om förbrÀnningsluften dras utifrÄn. I annat fall kommer denna luft att dras frÄn den uppvÀrmda luften i hemmet.
Öka effekten med flĂ€kt
Om en flÀkt monteras vid kaminen kan den varma luften tydligare roteras i rummet vilket dÀrmed snabbar pÄ uppvÀrmningen.
Effektreglering
Det Àr en fördel om det finns reglage som kan anvÀndas för att reglera förbrÀnningen. DÀrmed Àr det lÀttare att fÄ den effekt som efterstrÀvas.

EnergimĂ€rkning frĂ„n 2018 – FrĂ„n 2018 har alla braskaminer en energimĂ€rkning. Detta pĂ„ samma sĂ€tt som kyl- och frysar haft under en lĂ€ngre tid. Mest effektiv Ă€r modeller med A++ och sĂ€mst betyg Ă€r G. Denna mĂ€rkning kommer Ă€ven att visa effekten pĂ„ braskaminen. År 2022 kommer ytterligare krav. DĂ„ kommer kraven vara hĂ„rdare pĂ„ bĂ„de miljöutslĂ€pp och verkningsgrad.

Bra att tÀnka pÄ innan köp av en braskamin

Kontakta sotaren – NĂ€r en braskamin installerats ska alltid sotaren kontaktas eftersom besiktning mĂ„ste ske innan kaminen fĂ„r börja anvĂ€ndas.

Kontrollera skorstenen – Ibland kan det finnas behov av att provtrycka skorstenen för att dĂ€rigenom kunna avgör om exempelvis skortstensinsats behövs.

Bygglov – Vid installation krĂ€vs alltid bygglov alternativt bygganmĂ€lan. Även vid byte av kamin kan detta behöva ske. Detta i de fall som vĂ€sentliga förĂ€ndringar sker i funktion, rökgastemperatur m.m.

Kommunala regler – I vissa kommuner finns det regler kring eldning med ved. Detta gĂ€ller frĂ€mst i tĂ€tbefolkade stĂ€der dĂ€r vedeldning kan pĂ„verka grannar och omgivningen.

Ventilation och uppvĂ€rmning – Om braskaminen installeras frĂ€mst för att ge vĂ€rme finns en fördel att Ă€ven se över ventilation och övrig uppvĂ€rmning. Detta för att maximera dess effekt.

Se över sĂ€kerheten – Brandskyddsföreningen anger att ca 1500 brĂ€nder sker varje Ă„r pĂ„ grund av eldning som sker pĂ„ ett osĂ€kert sĂ€tt. AnvĂ€nd golvskydd och följ tillverkarnas rĂ„d gĂ€llande hur nĂ€ra kaminen fĂ„r stĂ„ brĂ€nnbart material. VĂ€lj alltid en CE-mĂ€rkt modell vilket betyder att den uppfyller kraven gĂ€llande sĂ€kerhet och utslĂ€pp.NÀr en braskamin bestÀlls Àr det mycket vanligt att Àven installation kan bestÀllas. I detta fall kan installatören svara pÄ de flesta frÄgor kring vad man behöver göra för att allt ska ske pÄ ett korrekt sÀtt.