Braskamin

En braskamin är en fristående kamin som både kan användas för att värma upp en bostad och för att höja ”mysfaktorn” i hemmet. De finns i ett flertal olika utföranden, i flera material och med ett olika funktioner.  Vilken braskamin som bör väljas beror därmed på vilket behov som finns.

Köp billiga & bra braskaminer härhämta erbjudandet

Välj rätt braskamin

Första steget, i val av braskamin, är att välja vilken modell som passar bäst utifrån material.

Plåtkamin – För snabb värme och enkel hantering

Exempelbild på en plåtkamin
Snabb värme, billig, enkel
Plåtkaminen är en av de enklaste av braskaminerna att installera och underhålla. Detta gör den till ett bra och bekvämt val för många hemmaanvändare
Svalnar snabbt, behöver matas ofta
Det du tjänar in på installationstid och möda får du betala igen när du använder plåtkaminen. Plåt isolerar dåligt och svalnar alltså snabbare än andra, ”tyngre” kaminer.
Plåtkaminens styrka är dess enkelhet och pris. Det finns både billiga och relativt dyra plåtkaminer men det de har gemensamt är att de är enkla att installera, hantera och sköta om. Eftersom plåt leder värme snabbt ger de en snabb uppvärmning av hemmet.

Plåtkaminens svaghet är dess effekt. Den värms visserligen snabbt upp – men svalnar även snabbt. Den behöver därför matas relativt ofta med bränsle. Det är därmed inte den mest effektiva modellen för långvarig uppvärmning.Gjutjärnskamin – Snygg klassisk modell med kokplatta

Gjutjärnskamin i klassisk dekorativ design
Snygg, med kokplatta, värmer snabbt
Gjutjärnskaminen är klassiskt vacker och för tankarna till gamla och kanske enklare tider. Detta klassiskt robusta utseende är den vanligaste orsaken till att valet hamnar på just en gjutjärnskamin.
Blir mycket het och svalnar även snabbt
Även gjutgärnskaminen svalnar ganska snabbt – dock inte lika snabbt som plåtkaminen. Det många inte tänker på innan ett köp är att en gjutjärnskamin blir mycket het vid användning, något som gör att man måste vara extra försiktig vid hantering av kaminen.
Gjutjärnskaminen kanske är den mest klassiska modellen av en braskamin. Många har dessa i sommarstugor för att både sprida värme och få kokmöjlighet. Många (men inte alla) gjutjärnskaminer har nämligen kokplatta på toppen.

Dess styrka är därmed dess utseende och att den fyller flera syften –  kokmöjlighet, värme och mysfaktor.

Gjutjärnskaminens svaghet är att den, i likhet med plåtkaminen, svalnar relativt snabbt. Det är även lätt att bränna sig på den då de blir mycket varma under eldning.Täljstenskamin – Håller värmen mycket länge

Exakta, en påkostad täljstenskamin
Mycket effektiv för uppvärmning
En täljstenskamin är en av de bästa typerna av kamin på marknaden för att kostnadseffektivt värma upp allt från små till medelstora rum. Beroende på modell så kan även större rum hanteras helt ok och det blir varmt ända ut i hörnen.
Dyrare, värmer inte lika snabbt, tung
Täljstenskaminer är jämförelsevis mycket tunga och otympliga och kan därför kännas svåra att installera på grund av detta. Det är inte heller den billigaste typ av kamin på marknaden.
Önskas i första hand en effektiv värmekälla så ska täljstenskaminen väljas. Värmen lagras i materialet och i vissa fall kan därmed kaminen användas helt utan annan värmekälla. Det beror däremot på täljstenskaminens storlek och hur stor yta som ska värmas upp.

Täljstenskaminens styrka är just dess värmeeffektivitet. En braskamin som skapar en behaglig värme under lång tid.

Dess svaghet är priset då de är betydligt dyrare än andra modeller. Då den till stor del är uppbyggd av sten blir mycket tyngre vilket kan kräva förstärkning där den ska stå. Dessutom är den större än andra braskaminer.

Välj modell – se sedan på detaljerna

Efter att du bestämt dig vilken sorts braskamin du vill ha är det dags att se på detaljerna som skiljer olika fabrikat och modeller åt. Bland annat skiljer de sig åt gällande följande:

 • Självstängande lucka. Självstängande lucka är en smart säkerhetsdetalj. Därmed kan inte luckan glömmas öppen.
 • Asklåda. Asklåda samlar upp askan som bildas. En enkel funktion vilket gör det lättare att hantera askan.
 • Rökrör på baksida eller topp. Om rökröret sitter på baksidan eller på toppen spelar ingen roll rent funktionsmässigt. Däremot kan det vara avgörande utifrån estetik och var modellen kan placeras.
 • Glasruta. Det är mysigt och hemtrevligt att se elden genom en glasruta. En klar fördel ur ett estetiskt perspektiv. Det blir däremot mer att hålla rent. Contura (som har svensktillverkade braskaminer) kallar detta för ”Hög eldsynlighet”. Även om det inte finns någon branschstandard så har detta företag valt att sätta symboler på modellerna som speglar eldsynligheten.
 • Effekt. Välj en braskamin som har en effekt som motsvarar ditt behov. Beroende på hur stor yta som ska värmas upp kan olika stora modeller behöva väljas. Det är vanligt att braskaminer har effekt mellan 4 och 10 kilowatt.
 • Verkningsgrad. Verkningsgrad visas i procent och speglar hur väl energin tas till vara. Verkningsgraden har ökat rejält från att varit kring 60% på 80-talet till att idag vara på 75-80%. Därmed går det åt mindre ved och utsläppen minskas betydligt.
 • Välj modell med passande tillbehör. Vill du kunna vrida braskaminen så den kan ses från olika delar av hemmet? Kanske önskas en fläkt anpassad för just den specifika modellen eller möjlighet att ha värmemagasin. Se på de tillbehör som finns och välj braskamin som passar utifrån vilka tillbehör som önskas.

Bäst-i-test Braskamin & Etanolkamin 2021

Följande modeller presterade bäst i test vid vårt oberoende test av kaminer. Alla 3 modeller i listan är jättebra kaminer, så här har du en chans att välja en riktigt bra kamin som passar för just ditt hem. Tänk igenom noga vad du har för budget, vilken typ av kamin som du letar efter och vilken typ av design som tilltalar dig.

Vinnare: Braskamin i Svart till Bioetanol

 Bäst Etanolkamin 
Produktbild på vår testvinnare: Braskamin till bioetanol
Denna etanolkamin inuti en braskamin hittar den perfekta kombinationen av pris, kvalitet, funktion & design!
 Bäst alla kategorier!  Braskamin till bioetanol har ett utseende som låter klassiska braskaminer möta dagens design. Kaminen ser ut precis som en snygg vanlig braskamin, men en viktig skillnad – inuti gömmer sig en riktigt bra etanolkamin istället. Få många av fördelarna från en vanlig braskamin, samtidigt som du kan njuta av enkelheten hos en etanolkamin. En vinnande kombination!

Vi rekommenderar just denna modell då den håller extremt hög kvalitet i både design, konstruktion och material. Kaminen känns gedigen och tung, utan att vara allt för tung och bli svårhanterlig. Den passar därför i nästan alla typer av rum. Tänk på att etanol inte ger ifrån sig lika mycket värma som andra värmekällor – och är det primärt uppvärmning som du är ute efter så kanske du istället ska kika på en riktig etanolkamin. Se till exempel nummer 2 i denna topplista!

Testvinnare: Etanolkamin – till bästa prisknappen tar dig till butiken etanolkamin-shop.se

 • Brännare, storlek. 1,4 liter
 • Brännare, brinntid. 6 timmar
 • Utvändiga mått. Höjd: 112,4 cm och Diameter: 42 cm
 • Vikt. 34 kg
 • Material. Stål och glas
 • Övrigt… har fått bra recensioner från många användare.Plats nr. 2: Vento Enya 120

 En äkta branskamin!   Tung & rejäl 
Produktbild på vår testvinnare inom braskaminer: Vento Enya 120
Vento Enya är en rejäl pjäs som skänker karaktär till alla typer av hem.

Enya 120 från Vento Nordic är en ordentlig braskamin i en exklusiv och modern design. En riktigt elegant och traditionell design utförande från den danska kaminexperten. Vento Enya 120 kan fås i Svart, Stål eller vit för att kunna passa in i just ditt hem.

Kaminen get en lyxig mjuk och långvarig värme. Ett mycket bra alternativ för dig som prioriterar estetik utan att tumma på funktion och effekt.

2. Vento Enya 120knappen tar dig till butiken etanolkamin-shop.se

Kaminen är fristående och väger hela 155 kg. Det skapar en robust och rejäl känsla till alla typer av rum. Kaninen kan värma även de största vardagsrum då den lämpar sig för uppvärming på upp till hela 100 kvadratmeter.

Vill du hellre ha en lite mindre storlek så kan du välja mellan ett antal olika Vento Enya storlekar här.

 • Effekt: 6 kW
 • Utvändiga mått: Höjd: 120 cm och Diameter: 47,5 cm
 • Vikt. 155 kg.
 • Material.Stål och glas
 • Övrigt… du får just nu 14 dagars returrätt från butiken för denna kamin.

Plats nr. 3: Colyton Traditional

 Bäst klassisk etanolkamin 
Produktbild på vår testvinnare inom klassiska etanolkaminer: Colyton Traditional
Klassisk etanol med en vacker twist!

Den klassiska modellen Colyton är så vacker att beskåda att vi nästan tappar hakan … nästan. Kaminen gifter traditionell etanolkamin-design med modern, genom att låta baksidan av den klassiska designen vara öppen. Resultaten är att flammorna ramas in i denna vackra struktur och dess raka, tydliga linjer. En tidslös design som vinner över våra hjärtan.

En av de största fördelarna med designen är att kaminen kan placeras både mitt i rummet eller upp mot väggen – du väljer själv var den passar bäst. Vi rekommenderar att man i alla fall försöker utnyttja designen till fullo och hittar ett sätt att beskåda den genom ramen. Det är bra att kunna ställa den mot väggen som ett alternativ, men vet du redan från början att du kommer ställa den mot en vägg så kan en vanligare modell vara ett bättre och billigare val för just dig.

Vill du göra din Colyton ännu mer personlig så kan du välja keramiska dekorationer och tillbehör till kaminen här.

I kaminen medföljer en 1,2 liter stor brännare som ger dig cirka 3 timmars brinntid per påfyllning. Den är relativt enkel att rengöra.

3. Colyton – Traditionell Etanolkaminknappen tar dig till butiken etanolkamin-shop.se
 • Brännare, storlek. 1,2 liter
 • Brännare, brinntid. 3 timmar
 • Utvändiga mått. Höjd: 67,9 cm, Bredd: 80 cm och Djup: 27,5 cm
 • Vikt. 30 kg.
 • Material.MDF och stål
 • Övrigt… personliga tillval på finish kan väljas när du beställer här.Verkningsgrad på braskamin – öka effekten

Hög verkningsgrad är både bra för miljön och plånboken. Energin som braskaminen ger är därmed hög i förhållande till tillförd energi. De flesta modeller har verkningsgrad på 75-80%. På denna punkt sticker Contura ut då de har ”upp till 81 % vilket är högst på marknaden enligt oberoende tester”. Välj däremot inte braskamin enbart utifrån verkningsgraden utan den helhetslösning som de kan erbjuda.

Öka effekten med luft utifrån
Köps en braskamin främst för att värma upp en bostad är det en fördel om förbränningsluften dras utifrån. I annat fall kommer denna luft att dras från den uppvärmda luften i hemmet.
Öka effekten med fläkt
Om en fläkt monteras vid kaminen kan den varma luften tydligare roteras i rummet vilket därmed snabbar på uppvärmningen.
Effektreglering
Det är en fördel om det finns reglage som kan användas för att reglera förbränningen. Därmed är det lättare att få den effekt som eftersträvas.

Energimärkning från 2018 – Från 2018 har alla braskaminer en energimärkning. Detta på samma sätt som kyl- och frysar haft under en längre tid. Mest effektiv är modeller med A++ och sämst betyg är G. Denna märkning kommer även att visa effekten på braskaminen. År 2022 kommer ytterligare krav. Då kommer kraven vara hårdare på både miljöutsläpp och verkningsgrad.

Bra att tänka på innan köp av en braskamin

Kontakta sotaren – När en braskamin installerats ska alltid sotaren kontaktas eftersom besiktning måste ske innan kaminen får börja användas.

Kontrollera skorstenen – Ibland kan det finnas behov av att provtrycka skorstenen för att därigenom kunna avgör om exempelvis skortstensinsats behövs.

Bygglov – Vid installation krävs alltid bygglov alternativt bygganmälan. Även vid byte av kamin kan detta behöva ske. Detta i de fall som väsentliga förändringar sker i funktion, rökgastemperatur m.m.

Kommunala regler – I vissa kommuner finns det regler kring eldning med ved. Detta gäller främst i tätbefolkade städer där vedeldning kan påverka grannar och omgivningen.

Ventilation och uppvärmning – Om braskaminen installeras främst för att ge värme finns en fördel att även se över ventilation och övrig uppvärmning. Detta för att maximera dess effekt.

Se över säkerheten – Brandskyddsföreningen anger att ca 1500 bränder sker varje år på grund av eldning som sker på ett osäkert sätt. Använd golvskydd och följ tillverkarnas råd gällande hur nära kaminen får stå brännbart material. Välj alltid en CE-märkt modell vilket betyder att den uppfyller kraven gällande säkerhet och utsläpp.När en braskamin beställs är det mycket vanligt att även installation kan beställas. I detta fall kan installatören svara på de flesta frågor kring vad man behöver göra för att allt ska ske på ett korrekt sätt.