Pelletskamin

Pelletskaminer är en modernare alternativ till traditionella vedeldade kaminer. De använder pellets, vilket är små cylinderformade bitar av förkomprimerad biobränsle, som bränsle istället för ved. Detta ger en mer miljövänlig och mer långsiktig lösning, eftersom pellets kan produceras på ett mer hållbart sätt än ved.

Uptäck våra favoriter

 1. Mest prisvärd & kraftfull (ca 12 500 kr)
 2. Populär, vacker men dyr (ca 40 500 kr)
 3. Prisvärd av hög kvalitet (ca 18 500 kr)
 4. Effektstark (13 kW) (ca 32 000 kr)

Pelletskaminer är ett energieffektivt, bekvämt och miljövänligt alternativ till traditionella vedeldade kaminer. De kan hjälpa till att sänka uppvärmningskostnaderna och bidra till en renare luft, men kan ha en högre inköpskostnad.

En av de största fördelarna med pelletskaminer är deras effektivitet. De kan vara upp till 90% mer energieffektiva än traditionella vedeldade kaminer, vilket betyder att de kan ge mer värme med mindre bränsle. Detta kan hjälpa till att sänka uppvärmningskostnaderna och bidra till en lägre miljöpåverkan.

MWS 13 kW. Många moderna pelletskaminer är laddade med smarta funktioner. Fjärrkontroll, mobilappar och timers.

Pelletskaminer är också mer bekväma än vedeldade kaminer. De kan styras och programmeras precis som en vanlig centralvärme, så att du kan ställa in den att värma upp ditt hem när du är på väg hem från jobbet eller innan du vaknar på morgonen. Många av dem har också fjärrkontroller, så att du kan styra temperaturen från din mobiltelefon eller surfplatta.

En annan fördel med pelletskaminer är att de är mycket renare än vedeldade kaminer. De släpper ut betydligt mindre rök och partiklar i luften, vilket är bra för både din egen hälsa och den allmänna luftkvaliteten.

Pelletskaminer kan dock ha en högre inköpskostnad än vedeldade kaminer, så det är viktigt att väga de långsiktiga fördelarna mot de initiala kostnaderna innan du bestämmer dig för vilken typ av kamin som är bäst för dig.

Sound³ 7 Kw. Pelletskaminer kan ofta installeras med eller utan skorsten. Skorstenen kan vara vertikal eller sidomonterad.

Bäst pelletskamin

 1. Fenice Plus 11 kW. Denna vackra och robusta pelletskamin har en hög värmeproduktion och är lätt att styra via WiFi. Plus modellen kommer med extra allt och kostar därefter. Kaminen har en riktigt läcker design och massor av häftiga funktioner.
 2. Spirit³ 5 kW. En kompakt pelletskamin med mindre värmeproduktion. Snygg, kompakt form som passar i mindre rum. Kaminen har en förseglad gjutjärnskammare och dörr. Kommer i tre läckra färger – svart, vit eller röd.
 3. Niagara 9 kW. högkvalitativ och tyst pelletskamin från Stufe a pellet italia med en elegant design ”Tillverkad i Italien”. Den har 5 effektnivåer och 5 ventilationshastigheter och kan programmeras med 3 dagliga automatiska på/av under veckan. Den är lätt att montera och kan värma upp ett rum på upp till 90 m².
 4. Tor 13 kW. En kraftfull och funktionell pelletskamin med många finesser och lätt att styra med fjärrkontrollen. Kaminen har en stor pelletsbehållare som rymmer ca 30 kg, en uttagbar asklåda som lätt töms och en LCD kontrollpanel som är enkel och lätt att använda. Den har också en thermostat som håller rumstemperaturen stabilt och fyra effektsteg samt möjlighet till ECO-styrning i programmet.
 5. MWS 13 kW. Denna pelletskamin är tillverkad av högkvalitativt kolstål och kallvalsat stål, och har en snygg design i rött och svart. Med sin keramiska tändning har den höga verkningsgrader på upp till 90 %. Pelletskaminen är lätt att använda med en timer som kan ställas in mellan 0-12 h, och rengöringen är enkel med sin stora och löstagbara asklåda.
Fenice Plus, om vi bara får välja en.

Användning

För att använda en pelletskamin, fyller du en behållare med pellets och tänder sedan eld på dem. Värmen som genereras värmer upp luften i rummet och ger värme till resten av huset via värmefläktar eller vatten.

Många pelletskaminer har också en inbyggd elektronisk styrenhet som hjälper till att reglera temperaturen och bränsleförbrukningen. Du kan ställa in den att värma upp ditt hus när du är på väg hem från jobbet eller innan du vaknar på morgonen, och många har också fjärrkontroller så att du kan styra temperaturen från din mobiltelefon eller surfplatta.

Skötsel

Det finns en del saker du kan göra för att sköta om din pelletskamin och hålla den i gott skick.

 1. Rengör behållaren för pellets regelbundet. Det är viktigt att hålla behållaren ren för att undvika blockeringar och för att se till att pelletsen förbränns så effektivt som möjligt.
 2. Kontrollera elden regelbundet. Se till att elden brinner jämnt och att det inte finns några obehagliga lukter.
 3. Använd rätt mängd pellets. Över- eller undermängd av pellets kan påverka förbränningen och värmeproduktionen. Rådfråga din pelletskamin manual för att få råd om hur mycket pellets du ska använda.
 4. Använd rätt sorts pellets. Se till att använda pellets av hög kvalitet och rätt storlek för din pelletskamin.
 5. Kontrollera ventilationen. Se till att det finns tillräcklig ventilation i rummet där din pelletskamin står, så att luften kan cirkulera fritt.
 6. Använd rätt verktyg och tillbehör. Använd rätt verktyg och tillbehör för att underhålla din pelletskamin, såsom eldgafflar och sopborstar. Detta kan hjälpa till att förebygga skador och förlänga livslängden på din kamin.
 7. Ta hjälp av en professionell. Om du känner dig osäker på hur du ska sköta om din pelletskamin, är det alltid en bra idé att ta hjälp av en professionell. En kaminreparatör kan hjälpa till att inspektera och underhålla din kamin, och ge råd om vad du kan göra för att hålla den i gott skick.

Pellets

Pellets tillverkas genom att komprimera biobränsle, såsom sågspån, träavfall och andra organiska material, till små cylinderformade bitar. Detta görs genom att materialet först torkas och sedan pressas samman under högt tryck i en pelletstillverkare.

6 mm pellets från Svedberga. Pellets har olika storlek och kvalitet. Svedberga värmepellets har värden bättre än Svensk Standard EN ISAO 17225-2, kvalitet A (grupp 1).

För att tillverka pellets används ofta restmaterial från skogsindustrin, såsom sågspån och träavfall. Detta gör att produktionen av pellets är mer hållbar än produktionen av andra bränslen, eftersom det använder material som annars skulle gå till spillo.

Pellets kan också produceras av andra organiska material, såsom majs, hampa och spannmål. Dessa pellets kallas för torvpellets och är ett hållbart alternativ till fossilbränslen som olja och gas.

Pellets är lätta att lagra och enkla att hantera, vilket gör dem till ett populärt val för värmekällor som pelletskaminer. De är också miljövänliga eftersom de produceras av förnybara råvaror och släpper ut mindre koldioxid vid förbränning jämfört med fossilbränslen.

Kostnad

Generellt sett brukar pellets kosta något mer än ved, men de kan vara billigare än andra bränslen som olja och gas på lång sikt.

Pellets från varmepellets.se. Hemsidan säljer pellets i påse, storsäck och på pall. Ofta lönar det sig att köpa pellets i stora mängder.

En sak som kan påverka priset på pellets är deras kvalitet. Pellets kan vara av olika kvalitet beroende på vilka råvaror som används och hur de tillverkas. De högsta kvalitetspelletsen är oftast de som tillverkas av rent trä, medan pellets som tillverkas av en blandning av olika material kan vara av lägre kvalitet.

Det kan också vara lönsamt att köpa pellets i större mängder, eftersom det oftast är billigare per enhet. Många pelletsleverantörer erbjuder rabatter för större köp och det finns också möjlighet att köpa pellets direkt från producenten, vilket kan vara billigare än att köpa dem från en återförsäljare.

Vanliga frågor och svar om pelletskaminer