Golvkamin.se

Pelletskaminer

Hem > Pelletskaminer

Pelletskamin – Bäst i test

Pelletskaminer är en populär form av uppvärmningssystem i Sverige, de kombinerar fördelarna med braskaminer med fördelarna hos moderna, effektiva värmesystem.  Det finns flera skäl till att de blivit så populära de senaste åren men framförallt deras effektivitet och miljövänlighet. Pellets är ett förnybart bränsle och anses vara mer miljövänligt än fossila bränslen som olja eller gas, de har automatiska matningssystem som matar in automatiskt i brännkammaren, du behöver alltså inte själv ständigt fylla på. 

Pelletskaminer upptäck våra 5 favoriter

Vi har utfört ett bäst i test och presenterar nu våra fem favoriter i olika prisklasser och design. Oavsett om du letar efter en prisvärd modell, en designikon eller en kraftfull med avancerade funktioner, har vi en kamin för dig. Läs vår guide och hitta den perfekta varianten för just ditt hem.

1:a plats. SOUND³ UP 7kW

En stilren och effektiv pelletskamin hittar du i Cadel Sound3 UP 7kW. Den har en modern design med en stor glaslucka som tillåter dig att se elden. Unikt är att glasrutan mörknar när elden slocknar, vilket döljer förbränningsresterna. Detta är en variant med fläkt som sprider värmen i rummet vilket ger en jämn värmefördelning. Den är enkel att använda, har en låg ljudnivå och har vunnit flera tester. En användarvänlig kamin med WiFi och komfortinställningar, ett bra val för de flesta hem. Bäst i sin prisklass. 

Fördelar: 

 • Effektiv: Verkningsgrad på 90%, vilket innebär att den utnyttjar bränslet effektivt.
 • Enkel att använda: Den har en automatisk tändning och en timerfunktion.
 • Stilren design: En modern och elegant design som passar in i de flesta hem.

 

Nackdelar: 

 • Pris: Den är dyrare än vissa andra pelletskaminer på marknaden.
 • Installation: Kräver installation av en skorsten eller ett rökrör.

2:a plats. P12 12kW

En robust och stabil kamin som verkligen gör jobbet, med en effekt på 12kW, passar perfekt i en större villa. Detta är en kamin som brinner länge med en låg effekt för den optimala rumstemperaturen. Med sin klassiska design, gjutjärnslucka och en fläkt som hjälper till att fördela värmen jämnt i rummet och huset. Glasrutan ger en mysfaktor och du kan njuta av elden när den brinner. Kaminen sköter själv matningen av pellets. P12 är en billig och bra pelletskamin, du får mycket för pengarna. 

Fördelar: 

 • Prisvärd: En av de mest prisvärda på marknaden.
 • Effektiv: Verkningsgrad på 90%, vilket innebär att den utnyttjar bränslet effektivt.
 • Robust: Den är konstruerad av gjutjärn, vilket gör den till en tålig kamin.

 

Nackdelar: 

 • Installation: Den kräver installation av en skorsten eller ett rökrör.
 • Storleken: Kräver mycket plats i huset.

3:e plats. Fenice Plus 11 kW

Fenice Plus 11 kW är en modern kamin med en effekt på 11kW. Den har en innovativ design med en stor glaslucka med en fläkt som ger en jämn värmefördelning i rummet eller huset. Den är enkel att använda och har en låg ljudnivå. Detta är ett alternativ med integrerad WiFi och är lätt att styra via en app på mobilen eller surfplattan. Modellen kommer levererad med extra allt och kostar därefter. En riktigt snygg design och massor av häftiga funktioner som du kommer uppskatta.

Fördelar: 

 • Innovativ design: Modern och snygg design med en stor glaslucka.
 • Enkel att använda: Den har en automatisk tändning och en timerfunktion.
 • Effektiv: Verkningsgrad på 90%, vilket innebär att den utnyttjar bränslet effektivt.

 

Nackdelar: 

 • Pris: Den är dyrare än vissa andra på marknaden.
 • Installation: Den kräver installation av en skorsten eller ett rökrör.

4:e plats. FRAME³ UP 9 kW

Letar du efter en kompakt modell har du hittat rätt i FrameUp. Den är liten och väldigt elegant, smälter lätt in i varje hem, med sin låga form som kan tas både för modern och rustik. Den har en modern design med en stor glaslucka och två fläktar för en optimal och jämn värmefördelning. Den är enkel att använda med sin dolda kontrollpanel och har en låg ljudnivå. Med inbyggd Wi-Fi och Bluetooth kan du fjärrstyra kaminen för maximal komfort och effektivitet.

Fördelar: 

 • Elegant design: Snygg design med stor glaslucka.
 • Kompakt: Tar inte upp mycket plats i hemmet.
 • Enkel att använda: Ställ in daglig eller veckoprogrammering, värm upp ditt hem vid specifika tider.


Nackdelar: 

 • Pris: Detta är ett dyrare alternativ än andra på marknaden.
 • Design: Finns bara i två färger.

5:e plats. Spirit 5 kW

Spirit 5 kW är en snygg och praktisk kamin med en effekt på 5 kW. Perfekt för mindre rum och fritidshus, utformad för att ge bästa effekt för små utrymmen utan att kompromissa med funktionen. Den har en modern design med en stor glaslucka och en fläkt som ger en jämn värmefördelning. Den är enkel att använda och har en låg ljudnivå. Finns i tre snygga färger för att enkelt kunna passa in hemma hos dig.  

Fördelar: 

 • Kompakt: Tar inte upp mycket plats, perfekt för mindre rum eller stugor.
 • Effektiv: Verkningsgrad på 90%, vilket innebär att den utnyttjar bränslet effektivt.
 • Snygg design: Stor glaslucka och finns i flera färger.


Nackdelar: 

 • Låg effekt: Med en effekt på 5 kW, kan vara lågt för större hus.
 • Installation: Den kräver installation av en fackman. 

Användning och skötsel:

De flesta modeller har automatiska tändfunktion, det går också att tända manuellt med tändpapper. Du bestämmer effekten med hjälp av termostaten för att uppnå en behaglig värmenivå i ditt hem. För att optimera prestandan och förhindra problem under eldning, töm asklådan regelbundet och rengör brännaren vid behov. Se till att du köper pellets av god kvalitet för att öka livslängden på din investering. 

En behörig installatör ska installera, ett viktigt steg då det annars kan vara risk för brand. 

Hur mycket pellets går det åt i en pelletskamin?

En grov uppskattning är att man behöver 1-3 ton pellets per år för att värma en normalstor villa (120-150 kvm) i Sverige. Hur mycket som krävs för att värma ett hus beror på flera faktorer som storleken, effekten på kaminen, klimatet, skicket på isolering av huset och hur varmt man önskar att ha det inomhus. Genom att elda på ett effektivt sätt kan du spara pengar och minska din miljöpåverkan. 

Det finns flera fördelar: 

 • Förnybart bränsle: Pellets är en koldioxidneutral energikälla, vilket innebär att de inte bidrar till nettout släpp av växthusgaser.
 • Effektivt: En hög energidensitet och ger mer värme per volym än ved.
 • Bekvämt: De är automatiserade och kräver minimalt underhåll.
 • Renare förbränning: Ger mindre sot och rök än ved.
 • Billigare: Kan vara ett mer prisvärt alternativ än el och olja, beroende på lokala priser.

Vad kostar en pelletskamin?

Det innebär en investering, men kan på sikt vara en lönsam lösning för uppvärmning och du kan spara mycket pengar. Här är en sammanfattning av kostnaderna att tänka på:

 • Inköp av kaminen: Priset varierar kraftigt beroende på storlek, effekt, märke och funktioner. Generellt ligger kostnaden mellan 20 000 kronor och 50 000 kronor.
 • Installation: Ska utföras av en behörig installatör för att garantin ska gälla. Kostnaden för installation brukar ligga mellan 10 000 kronor och 15 000 kronor, innan ROT-avdrag
 • Inköp av pellets: Priset varierar beroende på kvalitet och inköpsmängd. Snittpriset ligger på cirka 2,50-3 kronor per kilo (2500-3000 kronor per ton).

FAQ

Inför ett stort inköp uppstår alltid en del frågor, vi har svarat på de tre vanligaste inför köp och installation. 

Hur lång är livslängden?

Väljer du att köpa av god kvalitet från en välkänd leverantör, regelbundet rengör och utför service på kaminen kan den fungera mycket bra även efter 20 år. 

Är de mer effektiva än vedkaminer?

Ja, generellt sett är de mer effektiva än vedkaminer. De har en högre verkningsgrad, vilket innebär att de utnyttjar bränslet bättre och ger mer värme per kilo. 

Är det ett miljövänligt alternativ?

Ja, de betraktas som mer miljövänlig energikälla än fossila bränslen som olja och gas. Pellets är en förnybar resurs och koldioxidutsläppen vid förbränning är neutrala. Det är viktigt att använda pellets av god kvalitet och att se till att kaminen är väl underhållen för att minimera utsläpp av partiklar och andra föroreningar. Du kan söka bidrag för inköp och installation av pelletskamin, läs mer hos Energimyndigheten